Update: Van Rooi Meat Helmond tot 2 juni dicht door coronabesmettingen
De testresultaten geven aan dat het risico bestaat dat het betreffende bedrijf een brandhaard van de verspreiding van Corona is of op korte termijn kan worden. Het werk kan pas weer worden hervat als dat voor medewerkers veilig is. Daarnaast hebben de NVWA en KDS aangegeven hun medewerkers, toezichthoudend dierenartsen en officiële assistenten, de komende dagen uit voorzorg niet te laten werken op het bedrijf. Voor hen en voor alle andere medewerkers geldt dat werkzaamheden pas hervat kunnen worden als dat veilig is.
Twee weken in quarantaine
De positief geteste medewerkers werden vanochtend geïnformeerd. Voor deze medewerkers en hun huisgenoten geldt dat zij twee weken in quarantaine moeten. Hiervoor is een hotellocatie in de regio beschikbaar gesteld. Tot zover de informatie die we op dit moment kunnen geven. Vrijdag komt er aanvullende informatie onder andere over de stappen die de komende dagen gezet worden door de veiligheidsregio en de GGD.
Gigantische strop
Tegen omroep Brabant directeur vertelde Marc van Rooi dat hij aangeslagen is: „Dit is een gigantische strop, dat kun je wel stellen. Donderdag aan het einde van de middag volgde de uitslag en kregen we te horen dat 21 mensen positief waren getest op corona. Natuurlijk vraag je je af of we wel alles hebben gedaan om besmettingen te voorkomen. Maar we hebben zeker niet weggekeken. Alle maatregelen die het RIVM had voorgeschreven, hebben we genomen, en zelfs nog meer. Op sommige afdelingen liepen de mensen hier met net zoveel beschermende kleding rond als op de intensive care van het ziekenhuis."
Iedereen droeg mondkapjes
Het vervoer van de medewerkers was volgens Van Rooi goed geregeld. „Vanaf medio maart droeg iedereen mondkapjes en waren er plastic schermen in de bussen. Maar er is zeker onduidelijkheid geweest over personeelsleden die in één huis wonen. Mogen die wel samen in een bus of niet? Dat een busje op verschillende adressen mensen ophaalde, dat hebben we meteen in de ban gedaan. Deze week hebben we nog overwogen om maximaal drie mensen in de bus toe te laten. Er zijn afspraken gemaakt, samen met de uitzendbranche. Daar werd ook op gecontroleerd en gecertificeerd. Wij hielden ons aan deze afspraken. Was het toereikend? Eerlijk is eerlijk, we wisten soms niet waar we aan toe waren met de regels. Maar we hebben gedaan wat we konden."
Tot dinsdagavond acht uur gesloten
De deuren van de slachterij blijven in ieder geval tot dinsdagavond acht uur gesloten, de besmette medewerkers zitten in quarantaine. „We zijn gestopt met slachten. Wel hebben we toestemming om het vlees nog uit te leveren, want dat kunnen we hier niet laten liggen. Het hele bedrijf zal worden gecontroleerd en schoongemaakt. Pas als alles weer veilig is, kunnen we verder. Het is een gigantische strop, dat kun je wel stellen”, aldus Marc van Rooi tegen Omroep Brabant.
Verminderde slachtcapaciteit
In Helmond slacht Van Rooi wekelijks zo’n 70.000 tot 75.000 varkens. Samen met de sluiting van Vion in Groenlo betekent dit dat er tijdelijk in theorie een verminderde slachtcapaciteit in Nederland is van zo’n 100.000 varkens. In hoeverre de beide sluitingen de slacht van varkens in Nederland ernstige belemmeren, is nog niet duidelijk. Wekelijks worden er in Nederland zo’n 300.000 tot 350.000 varkens geslacht. Dat betekent dus dat de slachtcapaciteit met het sluiten van Groenlo en Helmond met ruim 30 procent zou kunnen afnemen.
Daarentegen ligt het aantal wekelijkse slachtingen in Nederland wel aanzienlijk lager dan een jaar geleden, waardoor het mogelijk lijkt dat de varkens toch nog elders of later geslacht zouden kunnen worden. Ook viel er in verband met Pinksteren één slachtdag af, waardoor Van Rooi, als ze volgende week dinsdagavond weer open gaat, slechts drie slachtdagen minder heeft. Wellicht dat de slachterij de bestemde varkens voor vrijdag, zaterdag en dinsdag toch nog in verdere loop van volgende week kan slachten.
Iedereen testen in vleesindustrie
De ruim 30.000 mensen die werken in de vleesverwerkingsindustrie moeten getest worden op het coronavirus. Dat zegt vakbond FNV naar aanleiding van de corona-uitbraak bij een vleesverwerkingsbedrijf in Helmond. „Elke steekproef levert gevallen op", zegt FNV-bestuurder John Klijn tegen NOS. „Dus er is geen enkele reden om aan te nemen dat het beter is bij andere bedrijven in de sector." De Centrale Vereniging voor de Vleesindustrie (COV) zei eerder al dat personeel in slachterijen voorrang zou moeten krijgen om op het coronavirus getest te worden.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bronnen: Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, Omroep Brabant, NOS