'Zwaarst opgelegde biggen minst gevoelig voor Salmonella'

Dat blijkt uit recent onderzoek van De Heus Voeders naar de relatie tussen salmonella en de groei van vleesvarkens op hun vleesvarkens-proefbedrijf de Vlierbos.
De mate van Salmonellabesmetting wordt bepaald aan de hand van het Optical Density-percentage (titer). Dit percentage geeft de hoeveelheid antistoffen tegen Salmonella in het bloed weer.
Titers
„In het onderzoek hadden bijna alle biggen bij opleg een titer die lager was dan 10 en waren daarmee negatief. Daarna volgde een snelle stijging. Biggen met een opleggewicht onder de 20 kg hadden 5 weken na opleg een titer van 61, terwijl zwaardere biggen slechts op een titer van 23 uitkwamen”, aldus de Heus.
Steeds meer slachterijen vragen volgens de voerfabrikant om lage Salmonella titers. Ze spreken van een positieve uitslag bij titers van boven de 40.
Betere groei bij minder Salmonella
„Biggen met een beperkte titerstijging lieten een betere groei zien. Dieren waarbij de titerstijging beperkt bleef tot maximaal 60, groeiden in het traject tussen 10 en 25 weken oud maar liefst 64 gram meer, dan biggen met een hogere titerstijging. Dit toont aan de het bestrijden van Salmonella kan bijdragen aan betere technische resultaten”, concludeert De Heus.