Column: Sterke vraag vlees zal betere prijs brengen
De afgelopen week werd gekenmerkt door een aantal incidenten bij de Nederlandse slachterijen die de prijs van de vleesvarkens niet positief hebben beïnvloed. Ik zeg het maar in een paar woorden: ‘Superstom als je al onder een vergrootglas ligt.’ De markt voor de vleesvarkens is echter positief.
Varkens worden weer redelijk vlot geplaats
Varkens worden weer redelijk vlot geplaats
Er is een goede vraag naar vlees en door het wegebben van de coronamaatregelen in Nederland en in Duitsland zal er een grotere vraag naar vleesvarkens ontstaan. Door deze factoren zullen op termijn voor een hogere varkensprijs zorgen. De komende week met één slachtdag minder zal een nog een remmende werking op de vraag en prijs hebben; alhoewel er in Duitsland ook slachterijen zijn die op Tweede Pinksterdag wel slachten.
Het aanbod van vleesvarkens is net voldoende om de vraag te dekken. Vrijdag noteerde Teleporc met een onveranderde prijs en waren er meerdere varkenshouders die de varkens niet meer wilden verkopen voor deze in hun ogen te lage prijs. In Nederland is de situatie niet veel anders. Ook hier worden de varkens weer redelijk vlot geplaats; al moet men wel even rekening houden met het schuiven van varkens door de tijdelijke sluiting van een tweetal slachterijen. Als ik echter de notering voor de onderdelen zie, zijn deze allemaal vlot duurder en wordt de plus 6 centen van de slachterijen van afgelopen week snel gedekt. Het is dan zeer waarschijnlijk dat er voor eind volgende week een plus op de notering zal komen. De stijging van de onderdelen is als volgt: Middels, plus 9 centen; ribben en schouders een plus 10 centen; hammen noteren 14 centen hoger en nekken krijgen zelfs een plus van 22 centen. Deze prijsstijgingen zijn een optelling van de afgelopen twee weken. Hiervan is maar 6 centen extra aan de varkenshouders uitbetaald. De Boerenvarkensprijs had vorige week niet voor niets een plus 8 centen gedaan, maar kan ook niet te ver voor de muziek uitlopen en houdt deze week de prijs daarom onveranderd op 1,66 euro. Wel met de wetenschap dat we volgende week zullen stijgen, mits er geen gekke dingen gebeuren bij de slachterijen.
Richten we nog even een blik op het buitenland, dan zien we dat in Italië de varkensprijs nog steeds daalt met in totaal dit jaar van 70 centen. Ook in China, waar de overheid ervoor zorgt dat het varkensvlees overal vandaan wordt gekocht, daalt de prijs ook nog steeds en zit op 3,66 euro levend gewicht. Vorig jaar met deze Chinese prijs ontvingen wij rond de 1,95 euro.
Vraag naar biggen, maar niet tegen elke prijs
De biggenmarkt is in balans, zoals het met een mooi woord heet. Er is vraag naar biggen, maar niet tegen elke prijs. Er wordt duidelijk gewerkt met de handrem er op, want iedereen is nu vleesvarkens aan het leveren die de hoge verwachting, vertaald in de biggenprijs, niet waarmaken. De Boerenbiggenprijs blijft daarom onveranderd op 48 euro. Ook de Duitse WeserEms houdt zijn notering onveranderd, maar nog wel op 55 euro en in dat licht is het aannemelijk dat prijzen weer naar elkaar toe gaan.
Corona ebt weg, maar de focus komt weer op de landbouw te liggen
Het meten met twee maten is weer begonnen. Slachterijen staan volop in de belangstelling als er positieve coronagevallen zijn, maar van de pakketdiensten hoor je niks en laten we maar zwijgen over zorg- en verpleegcentra waar niet getest kon worden door een falende overheid. Het zijn vaak dezelfde mensen, die eerder gefaald hebben en zeker stilzwijgend toe hebben staan kijken dat dit gebeurde, die nu van alles gaan roepen om de agrarische sector nog liever vandaag dan morgen de nekslag te geven. Mensen waarvan we al wisten dat ze weinig verstand hadden, maar nu om een fokverbod vragen voor het probleem van dit moment. Het voorstel van een fokverbod, dat pas over tien maanden zijn invloed kan hebben, is zo een duidelijk voorbeeld van geen verstand zaken die sommige politici pretenderen te hebben en daarmee tegelijkertijd blijk van hun onkunde geven. Het is als een condoom gebruiken als de geboorte zich aandient.