Varkenshouders draaien honderden worsten voor voedselbank
„Wij kregen in het begin van de corona-crisis een telefoontje van collega Cars Huisman die iets wilde organiseren voor mensen die het moeilijk hebben”, zegt varkenshouder Adri Boonman uit Midwolda tegen RTV-Noord. „Wij hadden gehoord dat er twintig procent meer aanmeldingen waren bij de voedselbank, terwijl de prijs voor varkens goed is en wij niets te klagen hebben. Toen hebben we besloten om de twee weken lees voor 400 worsten te geven.'
Hartstikke mooi initiatief
Dat vlees wordt door slagerij in Onstwedde verwerkt tot droge worst en de slager vindt het een hartstikke mooi initiatief. Hij maakt zijn worsten op de ambachtelijke manier zonder e-nummers en conserveringsmiddelen. De worsten moeten twee dagen drogen en dan gaan ze naar de voedselbank Winschoten.
Luxe-artikel
Volgens voorzitter Stina Koning van de voedselbank Oldambt zijn de ‘ontvangers’ er erg blij mee. Bovendien is de ambachtelijke gedraaide worst een luxe-artikel die voor menigeen normaliter al redelijk prijzig kan zijn. Hoe lang gaan de varkensboeren nog door met deze steun? Adri Boonman: „In ieder geval tot juli. Daarna moeten we als groep bekijken of we doorgaan. Ik hoop dat het niet nodig is, dat is eigenlijk veel beter.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: RTV-Noord
Bron: RTV-Noord