'Oppervlaktewater stad meer vervuild dan op platteland'
De NMV geeft aan dat de onderzoekslocaties niet landbouw gerelateerd zijn, maar in veel gevallen wel een belangrijke bijdrage leveren aan de discussie over waterkwaliteit in Nederland. Het vuilste water is aangetroffen bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Op vijf van de bemeten locaties wordt de norm voor fosfaat in het oppervlaktewater ver tot zeer ver overschreden.
De locaties waar een grote overschrijding is aangetroffen van de hoeveelheid fosfaat in oppervlaktewater zijn: Planbureau voor de Leefomgeving Den Haag, Stichting Natuur en Milieu Delft, Amstelhotel Amsterdam, Deltares Delft en Varkens in Nood Amsterdam. In een aantal gevallen werd de norm zeven keer overschreden (norm is 0,31 mg/l).
‘Bronnen beter in kaart brengen’
Het baart de NMV grote zorgen dat in de rapportage die naar Brussel wordt verstuurd, de vervuiling voor 75 procent op de boeren wordt afgeschoven. De NMV vraagt de overheid, en met name minister Schultz van Haegen, dringend om de bronnen van de vervuiling beter in kaart te brengen en de rapportage die door het ministerie van I&M naar Brussel wordt gestuurd hierop aan te passen.
De NMV erkent dat ook de landbouw een bijdrage levert aan de nutriëntenbelasting van het water, maar concludeert dat dit zeker niet de enige oorzaak is. „De landbouw alleen zal de problemen met het Nederlandse oppervlaktewater niet alleen kunnen oplossen. Daarom zijn andere maatregelen zijn nodig.”
Klik hier voor het onderzoeksrapport.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ellen Meinen, Agrio archief