Vion investeert 4 miljoen en slacht in Groenlo alleen nog concepten
Die investering is volgens Vion een belangrijke stap in de optimalisatie van het productieproces. „We zien een sterke groei in de vraag naar biologisch varkensvlees en ook de afzet van ons Good Farming Star-concept ontwikkelt zich voorspoedig”, zegt Frans Stortelder, als Chief Operating Officer Pork verantwoordelijk voor de varkensvleesdivisie van Vion.
„Wij spelen op deze groei in door de gerelateerde activiteiten - van slacht tot en met consumentenverpakking - te concentreren in Groenlo. Dit zorgt voor een optimale kanalisatie van stromen en een efficiëntere en flexibele werkwijze.” De concentratie in Groenlo past volgens Stortelder in de focus op het optimaal verwaarden van de door Vion verwerkte varkens.
De biologische slachterij De Groene Weg - onderdeel van Vion - voorziet de komende jaren door te groeien naar 100.000 varkens op jaarbasis. Dat is voor de slachterij een groei van ongeveer 25 procent, schreef Pig Business onlangs.
Biologisch vlees
Vion is naar eigen zeggen met Good Farming Star en biologisch vlees in Nederland leidend in het segment diervriendelijker geproduceerd varkensvlees. Dochteronderneming De Groene Weg is sinds 1981 Nederlands marktleider op het gebied van biologisch rund- en varkensvlees. In Nederland zijn er 12 biologische De Groene Weg-slagerijen; het grootste deel van het biologische vlees wordt afgezet via de retail en in export.
Het Good Farming Star-varkensvlees draagt het Beter Leven keurmerk met één ster van de Dierenbescherming en voldoet aan de criteria van het Varken van Morgen.
Prijspilot
Met twaalf veehouders die varkens leveren binnen het Good Farming Star-concept, is Vion dit jaar gestart met een prijspilot. Daarbij wordt de uitbetalingsprijs steeds voor een periode van 4 weken vastgezet; dit in tegenstelling tot de gangbare methode van weekprijzen.
Vion overlegt regelmatig met de deelnemers om na te gaan of deze methode kan zorgen voor een minder grillig verloop van de varkensprijzen binnen het concept. Daarmee wordt de stabiliteit en continuïteit van de Good Farming Star-keten volgens de slachterij bevorderd.
De pilot sluit aan bij het werken vanuit een vraaggestuurde planning door de slachterij. Om een volledig beeld te kunnen vormen, heeft Vion in overleg met de deelnemers besloten om de pilot te verlengen tot eind 2016.