'Van Dam moet 30 miljoen eindelijk aan boeren geven'
Het gaat over het Nederlands deel van 500 miljoen euro extra geld dat de EU in oktober heeft uitgetrokken om de crisis in de landbouw te bestrijden. Een aantal landen heeft hun deel van het geld rechtstreeks aan getroffen boeren uitgekeerd, maar de staassecretaris heeft altijd laten weten het geld te willen inzetten voor structurele maatregelen, niet aan acties die slechts tijdelijk verlichting brengen.
Traag handelt
Schreijer-Pierik, Europarlementariër namens het CDA, vindt dat het kabinet te traag handelt. „De staatssecretaris lijkt de ernst van de crisis niet in te zien. Eerst werd tot enekle dagen voor de deadline gewacht met de indiening van een aanvraag voor het geld, en nu lijkt het nog weken te gaan duren voordat het geld eindelijke wordt uitgegeven."
„Maar dat geld is allang overgemaakt", reageert een woordvoerder van de staatssecretaris. „Vorige week heeft de staatssecretaris ook aan de Tweede Kamer de stand van zaken uitgelegd." Hij betitelt de oproep van Schreijer-Pierik als 'onzin'.
'Boer schiet niets op'
Van de 30 miljoen Euro die Nederland toebedeeld heeft gekregen, heeft de melkveesector ongeveer een derde gekregen, om in te zetten voor het uitrollen van de Kringloopwijzer, het terugdringen van IBR en BVD, en het stimuleren van weidegang en weidevogelbeheer. Een zelfde deel is toegedeeld aan de varkenssector, en wordt bested aan de herstructurering van de sector (via het plan van de Commissie-Rosenthal) en aan het structureel versterken van de marktorientatie en -positie van varkenshouders.
De laatste tien miljoen wordt gebruikt om te investeren in hoogwaardige mestverwerking en -verwaarding. Deze verdeling is tot stand gekomen na overleg tussen Van Dam en vertegenwoordigers van de sector.
Verdeling onterecht
Schreijer-Pierik vindt de verdeling onterecht. „De boer schiet hier niets mee op", stelt ze. „Het geld zou bij boeren op de keukentafel terecht moeten komen, daar waar het voor bedoeld is. Niet bij langetermijnprojecten die geen enkele bijdrage leveren aan kostenverlaging of verbetering van voedselprijzen."
In november vorig jaar had de Europarlementariër de staatssecretaris al eens opgeroepen om het geld uit het Europese steunpakket in te zetten voor een warme sanering van de varkenshouderij. Die had toen gereageerd: „Als mevrouw Schreijer-Pierik denkt dat de sector gesaneerd kan worden voor 30 miljoen euro, onderschat zij het probleem schromelijk."