Mestafzetkosten stegen naar 17 euro per kuub in 2015
Dat meldt DLV Advies. De mestafzetkosten zijn te berekenen door alle afzetkosten, inclusief uitrijden en aanwenden te delen door de geproduceerde tonnen mest. De kosten zijn niet alleen gestegen, maar de spreiding in de mestafzetkosten tussen bedrijven is ook toegenomen, volgens DLV.
Vooral doordat de verwerkingsplicht zijn intrede heeft gedaan, is er inmiddels wel beter rendement te maken in mestverwerking, stelt DLV Advies. De verwerkers van mest krijgen bij afzet van de eindproducten buiten de Nederlandse landbouw nu een extra bijdrage van diegene die er voor kiezen om niet te verwerken via Vervangende Verwerkingsovereenkomsten (VVO’s).
De VVO’s hadden afgelopen jaar een waarde van rond de 1,50 euro per kilo fosfaat. Deze waarde varieerde van 0,80 tot 2,50 euro per kilo. De verwerkers ontvingen bij een gemiddeld gehalte van 3 kilogram fosfaat via VVO's een extra vergoeding van 4,50 euro per ton mest. Hierdoor daalde de kostprijs voor verwerking van ongeveer 20 euro naar 15,50 euro per ton.
Kleinschalige mestverwerking interessanter
In het verleden was mestverwerking alleen rendabel bij een installatie van minimaal 10.000 ton mest per jaar. Door de extra vergoeding voor de VVO’s, blijkt dat juist de verwerkers die geconcentreerde mest verwerken gemakkelijker de kosten vergoed kunnen krijgen, stelt DLV Advies vast.
Kleinschalige mestverwerking wordt hierdoor voor veel ondernemers ineens een stuk interessanter. Compostering, droging maar ook hygiënisatie van de dikke fractie of mest met een hoog droge stofgehalte zijn hiervan voorbeelden.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: DLV Advies
Beeld: Ingrid Zieverink