Varkensgeknor geeft inzicht in dierwelzijn
36 varkens werden ondergebracht in ruime stal op stro, terwijl de andere helft op betonnen vloeren met roosters werd gehuisvest. De tests werden uitgevoerd om te zien hoe de varkens reageerden op sociale isolatie en nieuwe objecten. Daarnaast werd ook voor ieder individueel varken een soort persoonlijk geluidsprofiel gemaakt. Op die manier konden de onderzoekers bepalen in hoeverre dat geluid overeenkwam met het geknor in de stallen.
De studie gaf aan dat varkens met een proactieve persoonlijkheid meer knorren dan de varkens die een passievere persoonlijkheid hebben. Tevens bleek dat mannelijke varkens die in de minder diervriendelijke stal met betonnen vloer met roosters minder vaak knorden of geluid maakten dan de dieren die op stro werden gehuisvest. Volgens de onderzoekers kan dit duiden dat mannelijke varkens een grotere gevoeligheid voor omgevingsfactoren hebben
Invloedsfactoren
Mary Friel, hoofd van de studie en promovendus aan de Queen's University in Belfast: "Het doel van dit onderzoek was om te onderzoeken welke factoren van invloed zijn op de vocalisaties bij varkens, zodat we beter kunnen begrijpen welke informatie ze over te brengen.”
De onderzoeksresultaten bewijzen volgens de onderzoekers dat elk varken anders knort en daarmee zijn of haar persoonlijkheid laat zien. Inzicht in hoe de vocalisaties van varkens een uiting van hun persoonlijkheid zijn, helpt om het varkensgedrag en onderlinge communicatie tussen de dieren te begrijpen. Het geeft ook de mate van welzijn aan, maar dat is weer sterk afhankelijk van de persoonlijkheid van de dieren. Bij eventuele toekomstige geluidstechnieken in de stal of bij observatie van de varkenshouder om het welzijn van varkens te monitoren, zullen de individuele verschillen meegewogen moeten worden.