‘Kansen voor afzet Nederlandse mest in Polen’
Dat stelt Kees Kroes van LTO Noord. Recent heeft hij met een groep van 10 tot 15 Nederlandse mestverwerkers een bezoek aan Polen gebracht. „Een groot deel van Polen wordt benut voor akkerbouw”, verklaart Kroes op de website van LTO Noord. „Veeteelt is er op kleine schaal. Dat betekent dat er weinig mest wordt geproduceerd. Gemiddeld slechts 25 kilogram stikstof per hectare. Daarnaast kent het land in de zomer soms lange perioden van droogte.”
Minder dan de helft
„Je kunt je voorstellen dat er een grote behoefte aan organische stof is. Dat zie je ook terug in de gemiddelde opbrengsten per hectare. Dat is met een gemiddelde van 3,6 ton graan per hectare nog minder dan de helft van wat een akkerbouwer in Nederland van zijn land haalt.”
Volgens Kroes kan Nederlandse mest vol met organische stof en nuttige nutriënten een oplossing bieden. „Maar die moet dan wel verantwoord afgezet worden met als doel het zoeken naar een structurele oplossing voor de Poolse akkerbouwer en een goede verwaarding van het product.”
Overtuigen met bewijs
Tijdens zijn reis heeft Kroes kennis gemaakt met een Nederlands bedrijf die daar op een goede manier werk van maakt. „Zij hebben contact gezocht met een lokale partner die de taal spreekt en precies weet wat de Poolse akkerbouwer nodig heeft. Samen met deze partner leveren zij betrouwbare producten en leggen zij demovelden aan om de boeren te laten zien wat hun product vol met organische stof met de bodem en de opbrengsten doet.”
Volgens Kroes hebben Poolse akkerbouwers de neiging om voor ‘prijs’ te gaan. „Het mooie is dat je ze met bewijs van betere opbrengsten en minder droogteproblemen, kunt overtuigen om voor ‘kwaliteit’ te gaan.” De bestuurder geeft aan dat gecomposteerde mestsoorten met voldoende mineralen en organische stof zijn heel goed geschikt voor de Poolse grond. Met name voor het graan en de koolzaadteelt. Voor de intensievere fruitteelten bieden de gedroogde korrels kansen.
Nederlandse mest
Kroes is er van overtuigd dat met een structurele aanpak de Nederlandse mest veel goeds kan brengen in Polen en ook in vergelijkbare landen. „De Poolse markt alleen al is meer dan tien keer zo groot als de Nederlandse markt. Kansen genoeg.”
Wil Nederland het Poolse potentieel benutten dan moet verwaarding van het product voor wat Kroes betreft wel centraal bij staan. „Ik hoor geregeld geluiden van West-Duitse afnemers over tegenvallende productkwaliteit. Soms kloppen de analyses gewoon niet. Ook wisselt het product van samenstelling en soms zijn de fosfaten slecht beschikbaar omdat ze bij de scheiding teveel gebonden worden aan metaalzouten. Deze praktijken belemmeren een structurele verwaarding van de mooie producten die we hebben.”
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ellen Meinen