Familie Hilckmann kan weer pinnen
De gemeente Nijmegen had beslag laten leggen op de rekeningen van Hilckmann-oprichter Franz Hilckmann (69) en zijn dochters, de directeuren Dominque (44) en Kathelijne (37). Dit trof ook hun privérekeningen waardoor de drie niet meer in hun levensonderhoud konden voorzien. Dat ging de rechtbank te ver, schrijft dagblad De Gelderlander.
Maar dat is deze donderdagmiddag meteen ook het enige goede nieuws voor de familie. Alle andere beslagen die op tegoeden en bezittingen van het bedrijf en haar bestuurders zijn gelegd, blijven in stand. Het geschil tussen de gemeente en Hilckmann draait om de 21 miljoen euro die Nijmegen vorige zomer overmaakte aan het slachthuis.
Het geld zou gebruikt worden voor een verhuizing van het bedrijf naar Haps. Eind februari besloot de directie echter met het bedrijf te stoppen, waardoor de verhuizing niet door ging terwijl de gemeente wel haar geld kwijt was.
Persoonlijk aansprakelijk
De Arnhemse rechter laat in zijn vonnis weten dat Dominique en Kathelijne Hilckmann in zijn ogen mogelijk persoonlijk aansprakelijk zijn voor de financiële schade die de gemeente leed. Hij stelt dat de twee directeuren vorige zomer ten onrechte hebben gemeld dat een aanvullende ING-lening – noodzakelijk om de verhuizing mogelijk te maken – al rond was.
De rechter vindt ook dat de twee zussen hebben verzuimd de gemeente in een later stadium te melden dat een verhuizing er niet meer in zat. De gemeente werd zo de kans ontnomen een deel van haar 21 miljoen terug te halen.
Bodemprocedure
Een definitief oordeel over de persoonlijke aansprakelijkheid volgt na afloop van een bodemprocedure. Op het stadhuis zien ze de bodemprocedure nu met veel vertrouwen tegemoet.
Hoewel ze maar voor een deel hun zin krijgen, zijn bestuurders Dominique en Kathelijne Hilckmann opgelucht over de uitspraak, zo laten ze in een persbericht weten. „We zien dit als opnieuw een goede stap in de richting van een eerlijk en fair oordeel over hetgeen er is gebeurd”, aldus Dominique Hilckmann.
„We hebben er alle vertrouwen in dat in de bodemprocedure ook de overige beslagen die de gemeente heeft gelegd niet houdbaar zullen blijken. We zien wel dat de rechter nog vragen heeft met name met betrekking tot de financiering. De bodemprocedure is aangewezen plek om daar dieper op in te gaan en een en ander te verduidelijken.”
Tevreden met de uitspraak
De advocaten van de familie Hilckmann, Sander Drijber en Mirjam Oostendorp, zijn ook tevreden met de uitspraak. Volgens hen blijkt uit het vonnis dat de gemeente Nijmegen haar boekje te buiten is gegaan met het leggen van beslagen in een zaak waarin de bestuurders persoonlijk niets te verwijten valt.
Met name het opheffen van de beslagen ten laste van Franz Hilckmann noemen zij zeer terecht, aangezien deze geen bestuurder meer was en geen enkele betrokkenheid had bij de vastgoeddeal met de gemeente.