Stichting Leefbaar Buitengebied stapt naar de rechter
Jan Schuttert mag door met varkensstal in Ommen
In het nieuwe bedrijf is plek voor 3.500 fokzeugen. De zeugen en de biggen krijgen door de extra grote vrijloop-kraamhokken meer bewegingsruimte. Hiermee neemt Schuttert nog een extra stap bovenop de wettelijke dierenwelzijnseisen.
Stichting Leefbaar Buitengebied maakt zich zorgen over de toename van vrachtverkeer en de volksgezondheid. De sticchting beweert dat grote stallen als die van Schuttert een negatief effect hebben op longaandoeningen en luchtwegen.
Niet juist
Dit is echter niet juist. Varkensbedrijven produceren relatief weinig fijnstof. In de varkenshouderij daalde de fijnstofemissie in de periode 1990 – 2017 bovendien met ruim 40 procent: van 1577 ton PM10 (1990) naar 893 ton PM10. De cijfers zijn nu mogelijk nog lager omdat sinds 2017 nog meer duurzame stallen zijn gebouwd, die aan bovenwettelijke eisen voldoen, qua milieu- en dierenwelzijnseisen.
De uitstoot van fijnstof daalde vooral vanweg het gebruik van luchtwassers in varkensstallen. Deze luchtwassers filteren de ‘vieze’ lucht naar schone lucht. Juist moderne varkensstallen stoten minder ammoniak en fijnstof uit, is algemeen bekend.
Ziekteverwekkers
In 2017 bleek uit vervolgstudies van het eerste onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) bovendien dat er geen verband kon worden aangetoond tussen ziekteverwekkers in een varkenshouderij en de gezondheid van mensen in de omgeving. Bijvoorbeeld Hepatitis E infecties en de resistente ESBL-bacteriën en clostridium difficile komen volgens het onderzoek net zo vaak voor bij mensen die dichtbij veehouderijen wonen als mensen die daar verder vandaan wonen. Er was volgens de onderzoekers dan ook geen effect te verwachten dat deze ziekteverwekkers vanuit varkenshouderijen worden overgebracht.