Broodmeel zorgt voor 15 procent energiebesparing in voer
Mengvoerbedrijven die zich hebben aangesloten bij de Meerjarenafspraak Energie van AgentschapNL, hebben toegezegd jaarlijks een energiebesparing van 2 procent te realiseren. Door de inzet van broodmeel in varkensbrok, als alternatief voor tarwe, kan tot wel 15 procent bespaard worden op energie én de productiecapaciteit kan worden verhoogd. De resultaten van dit onderzoek zijn snel te realiseren omdat er geen technische aanpassingen in de mengvoerfabriek nodig zijn.
Smerende eigenschappen
Inmenging van broodmeel zorgt zowel in een kleinschalige testsituatie als in de praktijk voor een lager energieverbruik in de perslijn, ook wanneer wordt gecorrigeerd voor het vetgehalte. Zonder af te doen op pellet kwaliteit, zorgen de smerende eigenschappen van broodmeel ervoor dat de weerstand op de matrijs wordt verlaagd. Dankzij deze verminderde weerstand kan tot wel 15 procent worden bespaard in energieverbruik of kan een hogere productiecapaciteit worden bereikt bij een gelijkblijvend energieverbruik.
Hogere vetgehalte, betere smering
Voor de proef zijn drie startvoeders voor varkens samengesteld: Een mix met 40 procent tarwe en 1 procent palmolie), en een mix met 40 procent tarwe en 2,5 procent extra palmolie) en de derde mix met 40 procent broodmeel en 1 procent palmolie. Broodmeel heeft in de basis een hoger vetgehalte dan tarwe, waarvoor is gecorrigeerd in rde tweede mix. De mixen werden geperst tot 3 mm pellets met een doorvoersnelheid van 200, 250 en 300 kg/uur. 24 uur na persen was de slijtvastheid getest middels een Holmen-test.
Energie en CO2
Uit de resultaten blijkt dat persen van een broodmeelmix zorgt voor een 5 procent lager energieverbruik vergeleken met een tarwemix aangevuld met palmolie. Wanneer niet is gecorrigeerd voor vetgehalte, zorgt broodmeel zelfs voor een 10 procent lager energieverbruik.
Veevoer is verantwoordelijk voor een groot deel van CO2 uitstoot in de varkenshouderij en dat komt vooral door het energieverbruik. Verlaging van het energieverbruik in de productie van veevoer kan dus voor een behoorlijke verlaging van de CO2-voetafdruk in de varkenshouderij zorgen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Feedvalid
Bron: Feedvalid