Column: Verhoging varkensprijs komt er aan
De varkensprijs bleef ook deze week onveranderd, terwijl meerdere onderdelen verder stegen in prijs en soms ook nog fors. De vraag is nu hoelang kunnen slachterijen nog een stijging van de vleesvarkensprijs tegenhouden.
Bij onze oosterburen wordt gedacht aan een mogelijke verhoging woensdag
In Duitsland komt er iets beweging. De Duitse Teleporc noteerde vrijdag een plus 2 centen met een gemiddelde van 1,74 euro en er werd zelfs een koppel verkocht voor de prijs van 1,785 euro. Bij onze oosterburen wordt gedacht aan een mogelijke verhoging van de prijs woensdag aanstaande en wel met plus 3 tot 5 centen. Zover is het echter nog niet, verschillende slachterijen hebben nog steeds problemen met de personele invulling. De corona is duidelijk op zijn retour, maar er zijn ook mensen naar huis voor een korte ‘vakantie’, omdat ze afgelopen maanden niet naar huis mochten. Dat het personeelsprobleem de komende weken wordt opgelost, is duidelijk. Tot dan zal het zeker door slachterijen als argument worden gebruikt om te wachten met het verhogen van de varkensprijs.
De plus 1 cent, die de Boerenvarkensprijs vrijdag deed, was dan ook bedoeld om een signaal af te geven dat er duidelijk ruimte is om te verhogen. Slachterijen hebben tot op heden de extra kosten of opbrengstderving volledig doorgegeven aan de varkenshouders, want de prijs is met 40 cent gedaald ten op zichte van het begin van de coronacrisis. Laten we echter niet alles bagatelliseren; er moet wel duidelijk extra werk worden verzet om alle varkens geslacht te krijgen en daardoor moet er ook worden geschoven met varkens en zeugen. Maar daar waar in andere weken er nog wel eens varkens of zeugen bleven liggen, is hier nu weinig sprake van. Vooral de zeugen worden door andere slachterijen snel opgenomen.
Hiermee is het achteroverleunen van slachterijen verleden tijd. Dus de verwachting is nog steeds dat de zomer best goed zal kunnen worden. De Boerenvarkensprijs steeg zoals gezegd met een plus 1 cent naar 1,67 (excl. btw). Ter info: Een koppel varkens in Duitsland geleverd met een gewicht van 94 kg bracht deze week 1,773 euro per kilogram op; netto op de bank.
Het zijn nu vaak de Oost Europese landen die biggen kopen
De stemming op de biggenmarkt is ietwat wisselend. Goede koppels piétrain biggen (borgen/gelten) is wat moeilijk om aan te komen en daar wordt dan ook weer vlot 60 euro voor betaald, maar voor tempo (beren/gelten) is het een stuk lastiger om de 55 euro te noteren. Export van biggen is er zeker ook nog wel. Het zijn nu vaak de Oost Europese landen die biggen kopen. De handel heeft echter wel wat moeite met de lage biggenprijs in Nederland. Kopen op WeserEms en verkopen op Nederlandse notering moet er geld bij en dat stuwt de prijs toch weer naar boven. De Boerenbiggenprijs stijgt deze week daarom met plus 2 euro naar 50 euro.