logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenVan Rooi Meat Helmond deze week weer op volle sterkte

Van Rooi Meat Helmond deze week weer op volle sterkte

De slachterij van Van Rooi in Helmond hervat maandag een groter deel van het werk, nadat een groot deel van het personeel de afgelopen twee weken vanwege corona-besmetting in quarantaine moest blijven. De vele honderden medewerkers zullen nu bij binnenkomst niet steekproefsgewijs, maar allemaal worden gecontroleerd op griepverschijnselen.

Het is de bedoeling om de productie vanaf maandag gefaseerd weer op volle sterkte te brengen. In dat geval kan de vleesverwerker donderdag weer op volledige capaciteit draaien. Tot en met dinsdag zou het personeel eigenlijk in quarantaine moeten blijven. Maar in overleg met de Veiligheidsregio startte het bedrijf afgelopen dinsdag alweer met enkele honderden medewerkers.

Het slachthuis was twee weken geleden gesloten op last van John de Jorritsma, voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, na overleg met het RIVM, nadat er opnieuw medewerkers positief getest waren op het coronavirus. De medewerkers kregen een beroepsverbod, waardoor ze doorbetaald kregen en niet ergens anders mochten gaan werken.

Ventilatie speelde mogelijk een rol

Het is nog niet duidelijk hoe destijds bij Van Rooi in Helmond zoveel mensen besmet konden raken. De GGD vermoedt dat het is gebeurd op de werkvloer. Daar was een hoger percentage mensen besmet. Mogelijk speelde de ventilatie een rol. Afgelopen week is opnieuw een luchtmonster genomen. Dat bleek schoon. Donderdag is dit herhaald. Daar is de uitslag nog niet van bekend.

Betere huisvesting migranten

Directeur Marc van Rooi zei tegen het Eindhovens Dagblad dat hij niet langer wil dat zijn arbeidsmigranten in grote aantallen bij elkaar in Duitsland wonen. Van Rooi wil dat in ieder geval veranderen: „De huizen zijn er vaak slechter, ze wonen er met te veel mensen bij elkaar en vaak heb je ook nog een halve straat met arbeidsmigranten. In Nederland wonen onze mensen veel meer verspreid. Dus we gaan er bij de uitzendbureaus op aandringen, dat de mensen worden verhuisd naar Nederland”, aldus Van Rooi in het ED.

De vleesverwerker zegt ook zelf werk te gaan maken van de huisvesting van het uitzendpersoneel. Van Rooi wil kijken of ze in kleine appartementen in Helmond en directe omgeving kunnen wonen. Eerdere plannen voor huisvesting in een leegstaande school in Stiphout strandde een paar jaar terug. „Maar naar dat soort plannen gaan we opnieuw kijken”, zegt directeur Marc van Rooi tegen het ED.

Onderzoekscommissie Roemer

Het aanpakken van de huisvesting van de arbeidsmigranten is ook één van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie van oud-SP-Kamerlid Emile Roemer. Hij kwam gisteren met ingrijpende aanbevelingen over de anderhalve meter afstand aan de werktafels, en over hygiënische huisvesting.

„Vier, zes of tien mensen op één kamer, dat kon sowieso al niet vanwege de menselijke maat. En nu kan het écht niet meer vanwege corona. Natuurlijk is dat niet allemaal in een week te organiseren: daarom pleiten we in het advies voor twee mensen per kamer. Op termijn is het wenselijk dat iedere migrant gewoon zijn eigen slaapkamer heeft”, aldus Roemer.

Niet controleerbaar

Arbeidsmigranten die minder dan drie maanden in Nederland wonen, hoeven zich momenteel niet in te schrijven bij een gemeente. Dat maakt dat er volgens Roemer geen zicht is op wie er waar woont. En dit betekent ook dat niet te controleren is of mensen, die in één busje naar het werk komen, bij elkaar in huis wonen. „Daarom willen we af van gezamenlijk vervoer in busjes.”

Daarnaast wil Roemer uitzendbureaus verplichten om bij te houden wie waar woont. „We zien ook een hoop uitzendbureaus zijn die het wel goed doen. Die doorbetalen bij ziekte en waar de huisvesting op orde is. Het kan dus wél. Maar ondertussen kan iedereen een uitzendbureau beginnen, zonder dat er een drempel is. We hebben nu 14.500 arbeidsbureaus in Nederland. Er ligt nog een grote klus om dat te gaan reguleren”, aldus Roemer.

Foto van Iede de Vries
Tekst: Iede de Vries

Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Stal-en-Akker.nl logo
Landbouwnieuws uit Limburg, Brabant en Zeeland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top