Europa wil colistinegebruik varkens drastisch verminderen
Colistine is een belangrijk antibioticum en soms laatste redmiddel voor de behandeling van mensen met infecties veroorzaakt door bepaalde resistente bacteriën. Om te voorkomen dat de restistentie verspreidt, heeft het European Medicines Agency (EMA) het doel gesteld om het colistinegebruik in de veehouderij met 65 procent te verlagen. Om dit te bereiken, moeten alle lidstaten in de loop van de komende drie tot vier jaar het gebruik van colistine bij dieren ten minste verminderen naar een streefwaarde van 5 mg colistine/populatie-eenheid (PCU). De lidstaten worden echter aangemoedigd om strengere nationale doelstellingen vast te stellen; bij voorkeur minder dan 1 mg colistine/PCU.
Vanwege het risico voor de volksgezondheid is het diergeneeskundig gebruik al in diverse landen onderworpen aan specifieke beperkingen. Gebruikers van colistine worden aangespoord om het middel te vervangen door andere soorten antibiotica of andere maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij dieren te voorkomen, zoals vaccinatie en biosecurity. Het Europese agentschap voor medicijnen wil het middel niet verbieden, vanwege dierwelzijnsproblemen.
Varkens en varkensvlees
Het EMA heeft als prioriteit om het risico van antimicrobiële resistentie te verminderen. Het gaf deze week zijn reactie op het verzoek van de Europese Commissie (EC), vanwege de ontdekking van een nieuwe resistentie bij bacteriën op colistine. Het resistente MCR-1 gen werd vorig jaar voor het eerst waargenomen in bacteriën die afkomstig waren van varkens, varkensvlees, kipproducten en bacteriën uit een klein aantal mensen in Zuid China. Het gen werd later ook in de EU gevonden, onder meer bij varkens in het Verenigd Koninkrijk. Resistentie tegen colistine komt in Nederland bij mensen heel weinig voor en er zijn volgens RIVM geen aanwijzingen dat er sprake is van een toename.
In Nederland werd met ingang van 2014 colistine als voorkeursmiddel opgenomen en is toegelaten indien andere tweede keuzemiddelen niet werkzaam zijn. Het gebruik van colistine als koppelbehandeling is ook sinds 2014 afgebouwd. Het gebruik wordt nu beperkt tot individuele dieren, tomen en deelkoppels. Het behandelen van hele afdelingen dient aantoonbaar gekoppeld te zijn aan additionele maatregelen die gericht zijn op preventie, hygiëne en infectiecontrole. De Autoriteit Diergeneesmiddelen SDa monitort het gebruik van colistine. Met de aanbevelingen van de EMA volgt nu ook de rest van Europa het Nederlandse voorbeeld.