Column: Onbevooroordeelde journalistiek
Ik lig sinds 8 maart op bed met een hernia en kon vanwege de corona lange tijd niet geholpen worden in het ziekenhuis. Ik kan al die tijd nauwelijks lopen en zitten. Ik word nu eindelijk geopereerd en hoop snel van de pijn te worden verlost. Om de pijn te stillen ben ik een boek aan het schrijven met verhalen, columns en gedichten. Vandaag schreef ik de onderstaande tekst die ook wel past op Pluimveeweb.
Nu ik de wereld buiten mijn slaapkamer lig te bespiegelen, even dit: Aad van de Heuvel is overleden. Een monumentale kerel in de journalistiek. In alle praatprogramma’s kwamen deze dagen zijn journalistieke kwaliteiten aan de orde. Ik maak hier ook een grote buiging voor de man.
Onbevooroordeeld beschrijven
Onbevooroordeeld beschrijven wat er gebeurt, is in de huidige journalistiek voor velen niet meer weggelegd. Vorige week stond een foto breed uitgemeten op de voorpagina van het Eindhovens Dagblad. We zien een Brabants Landschap met daarboven groene wolken getekend die de stank moeten verbeelden. Ik post een foto van de krant op LinkedIn met de tekst 'Als je van iemand houdt ruikt ie lekker, als je een hekel aan iemand hebt, stink ie uit zijn muil. Geurbeleving is subjectief!! Groene wolken in foto’s tekenen is haat zaaien!'
Even opnieuw lezen. Ongelofelijk dat de krant onderbuikgevoelens tegen de boeren aanwakkert met iets subjectiefs als geur. Ik vind overigens dat wij als landbouw zelfkritisch moeten zijn en alles moeten doen wat mogelijk is om de geuroverlast te beperken. Maar tegen de geur van haat zaaien, helpt geen luchtwasser.
Hoor en wederhoor
Ons bedrijf kwam in de afgelopen 20 jaar ook regelmatig in de pers. Naast veel positieve berichten heb ik ook een aantal negatieve ervaringen. Het tekenen van geurwolken op foto’s is daarbij nog onschuldig.
Toch pleit ik voor de journalistiek. Een gezonde samenleving heeft de journalistiek nodig om gezond te blijven. Van goede kritiek worden we beter als samenleving. Goede journalisten passen hoor en wederhoor toe. Ze gaan de zaak onderzoeken en bevragen de betrokkenen kritisch en doortastend. Ik vind het tegenover elkaar zetten van tegenpolen aan een tafel voor de camera ook leuke televisie maar nog geen goede journalistiek. De journalistiek dient als pijnstiller in een gezonde samenleving te werken en niet als oorzaak van de pijn. Saluut Aad van den Heuvel.
Het boek 'Pijnstillers' verschijnt later dit jaar in de boekhandel. Met de aankoop van het boek steun je Stichting Medisch Werk Mumbai.