'Aandacht voor gevolgen Russische boycot mag niet verslappen'
„Er ligt een politiek probleem en dat vraagt om een politieke oplossing. De gevolgen van dat politieke probleem worden nu afgewenteld op de schouders van boeren en tuinders en verwante bedrijven.”
Dit zei Klaas Johan Osinga, LTO-adviseur Internationale Zaken, op in het programma ‘Zaken doen met’ van BNR-radio, meldt LTO Nederland. In gesprek met presentator Ruud Hendriks benadrukte Osinga, dat deze heikele kwestie nu min of meer op de achtergrond raakt, terwijl de schade ‘gewoon’ blijft doorlopen. Telers van groente en fruit hebben net als melkveehouders en de vleessector veel last van de Russische boycot van voedselproducten.
Export varkensvlees
Weliswaar levert de zoektocht naar andere afzetmarkten successen op, zoals bijvoorbeeld de fors gegroeide export van varkensvlees naar China. De EU-export van varkensvlees naar China is in de maanden januari-mei met 106 procent gegroeid.
De export naar China biedt hoop, maar maakt het verlies van de Russische markt niet goed. Osinga: „Het is veel te weinig om het verlies te compenseren. Daar komt bij dat ook andere EU-landen niet op de Russische markt terecht kunnen en dus kom je elkaar elders tegen. Dit verdringingseffect is moeilijk te becijferen, maar het komt er wel bovenop.”
Normalisatie
De vrees voor aanhoudende druk op de opbrengstprijzen is geen theorie, fruittelers kunnen er van meepraten. „De aandacht voor deze schrijdende problematiek mag niet verslappen, niet in Den Haag en ook niet in Brussel. Dit is een politiek probleem, waar boeren en tuinders part noch deel aan hebben. Daarom dringt LTO ook aan op een normalisatie van de handelsverhoudingen met de Russen”, aldus Osinga.
Hendriks stelde de vraag of Rusland in zijn eigen voedsel kan voorzien. Osinga: „Zeventig jaar communisme heeft de Russische boerenstand verwoest. Het duurt generaties om dat weer op te bouwen.”
Osinga vindt het onterecht dat boeren en tuinders als drukmiddel worden gebruikt in het geschil met Rusland. De BNR-uitzending is hier terug te luisteren.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: LTO Nederland
Beeld: Susan Rexwinkel