Column: Negatieve gevolgen sluiting Tönnies kunnen meevallen voor Nederland
Het zit weer eens niet mee. De problemen in Nederland rond de corona lijken opgelost, maar nu is het de grootste slachterij in Duitsland waar er dermate veel positieve gevallen zijn dat dit tot sluiting van de slachterij heeft geleid. Dit betekent dat er voor 250.000 vleesvarkens een ander slachthuis moet worden gezocht. Dat dit bijna onmogelijk is, is duidelijk en dat dit de markt gaat beïnvloeden is een gegeven.
Soms is het beter even stil te blijven en af te wachten
Vorige week was de verwachting dat de varkensprijs in Duitsland zou gaan stijgen, maar nu zal daar niets van terecht komen. En als Duitsland niet stijgt, gaat Nederland dat ook niet doen. Dat valt dan toch weer even vies tegen. Gebeurt er dan niks meer? Soms is het beter om even stil te blijven zitten en een paar weken af te wachten, want veel meer lijkt er nu niet in te zitten. Het aantal varkens dat wordt aangeboden loopt in Nederland loopt iets terug. De slachtgewichten zullen ook weer gaan dalen. Er wordt minder geslacht en dit houdt in dat de prijzen van het varkensvlees voor de consument zullen gaan stijgen. Afgelopen week was er alleen een verhoging van de prijs voor de luxe onderdelen (haas en kophaas, plus 10/15 centen) en bleven de meeste onderdelen onveranderd; behalve nekken en schouders, die deden min 3 tot min 5 centen. Dat de prijzen van het varkensvlees in de winkel de komende weken wel eens kunnen stijgen, is niet alleen het gevolg van het prachtige BBQ-weer dat eraan zit te komen, maar meer het gevolg dat veel varkens niet kunnen worden geslacht en er dus ook veel minder vlees op de markt zal komen.
Export naar Duitsland. Waar blijven de varkens dan, die naar Duitsland worden geëxporteerd en vooral de 15.000 Beter Leven varkens die normaliter naar Tönnies gaan? Ik denk niet dat deze varkens direct in Nederland op de markt komen; gewoon omdat ze dan fors minder gaan opbrengen. Ook de Duitse varkens, die vaak wat luxer zijn dan dat we hier hebben, zullen niet snel in Nederland worden aangeboden. Dan zijn er nog de varkens uit België die in Duitsland worden geslacht. Hiervoor is ook niet direct een passende oplossing, maar er is wel een kans dat deze naar Nederland komen.
Al met al een complex probleem in Duitsland, maar de negatieve gevolgen voor Nederland konden wel eens meevallen. Sterker nog, er zullen slachterijen en vleesverwerkers zijn die hiervan gaan profiteren. De Boerenvarkensprijs heeft gemeend de prijs vrijdagmiddag onveranderd op 1,67 euro te moeten houden met als reden dat rust nu even het belangrijkste is.
Waar vleesvarkens blijven liggen, kunnen geen biggen in
De biggenmarkt was afgelopen weken nog rustig, maar dat kon de komende weken week wel eens snel veranderen, want waar vleesvarkens blijven liggen, kunnen nu geen biggen in. Elke week exporteren we een fors aantal biggen naar Duitsland en dat zal lastiger gaan worden. De Duitse WeserEms houdt het nog op onveranderd, maar de grootste variabele in Duitsland is de toeslag en deze kan snel naar beneden worden bijgesteld. Dat gaat gevolgen hebben voor de prijs van onze exportbiggen. De Boerenbiggenprijs wil nu even niet vooruitlopen en blijft daarom onveranderd op 50 euro staan; ook al omdat afgelopen week de markt in Nederland nog in balans was.