Personeel Hilckmann krijgt voorlopig geen ontslagvergoeding
Dat komt door een uitspraak van de rechter en door de gemeente Nijmegen, stelt Hilckmann. De rechter oordeelde in de zaak tussen de slachterij en Nijmegen namelijk dat Hilckmann niet aan het geld mag komen dat door Nijmegen werd overgemaakt voor de verhuizing van het bedrijf. Daar kreeg Hilckmann vorig jaar 21 miljoen euro voor, maar die verhuizing is er nooit van gekomen.
In plaats daarvan trokken de bestuurders in februari de stekker uit het bedrijf, waardoor ruim 200 mensen hun baan kwijtraakten. Sindsdien doet Nijmegen er alles aan om dat geld via de rechtbank terug te krijgen.
Sociaal plan
Een sociaal plan voor de oud-medewerkers kwam er niet, maar Hilckmann zegde wel toe de zogeheten transitievergoeding te betalen. Dat is een wettelijk vastgesteld bedrag dat een bedrijf na ontslag moet uitkeren.
Hilckmann heeft Nijmegen namelijk gevraagd deze vergoeding toch te mogen betalen van het betwiste geld, maar daar werkt de gemeente niet aan mee. Dat klopt, zegt wethouder Bert Velthuis in dagblad De Gelderlander. „Dat geld kun je maar één keer uitgeven en de rechter heeft gezegd dat dit naar Nijmegen gaat. Daarin volgen wij de rechter.”
Vergoeding
Hilckmann komt er niet onderuit om de vergoeding te betalen , zegt Wilma Daams van vakbond FNV. „Dat geld is er wel, maar de bestuurders durven het niet te gebruiken omdat ze bang zijn dat ze persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.”
Dominique Hilckmann van de gelijknamige slachterij hoopt er met de FNV zo snel mogelijk uit te komen. „Wij vinden dat onze mensen recht hebben op een transitievergoeding en daar hebben wij ons vanaf het begin hard voor gemaakt”, zegt Hilckmann.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: De Gelderlander
Beeld: Agrio archief