‘Dierenleed in Europese slachterijen vooral door onbekwaam personeel’
De tekortkomingen die worden beschreven, betreffen onder meer gebrek aan opleiding of vermoeidheid. De beschreven gevallen van dierenleed omvatten onder andere hittestress, dorst, langdurige honger en ademnood.
In het verslag wordt vooral gewezen op het gebrek aan vaardigheden of gebrekkige opleiding van het personeel. Welzijnsproblemen voor dierenleed worden niet genoemd bij de feitelijke werkplekken, de apparatuur of de bedrijfsvoering. Slecht gebouwde faciliteiten bleken wel een bijkomende factor te zijn bij het ontstaan van gevaren, maar niet de oorzaak. „Zelfs in een goed ontworpen en uitgerust slachthuis is de opleiding van personeel een belangrijke preventieve maatregel om dierenleed te voorkomen", aldus het rapport.
Herijking dierenwelzijn
De rapportage over dierenwelzijn vormt een onderdeel van het nieuwe EU-duurzaamheidsbeleid, de Green Deal. Daarin vervult het voedselbeleid, de Boer tot Bord-strategie, een sleutelrol. Als onderdeel van dat herijkingsproces herziet de Europese Commissie momenteel alle huidige bepalingen over dierenwelzijn. Tijdens een bijeenkomst eerder deze week zei EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid Stella Kyriakides dat een 'behoorlijke hervorming van de wetgeving voor dierenwelzijn' nodig is. Dat staat voor 2023 op de planning.
Dierenwelzijn was tot nu toe vooral een onderwerp voor de Landbouwcommissie. Maar uit een andere EU-studie, die ook deze week is gepubliceerd, blijkt dat de agrarische AGRI-tak binnen de EU daar in de toekomst veel minder over te zeggen zal hebben. In die studie wordt beschreven welke EU-afdelingen belast worden met onderdelen van de Green Deal, en onder welke directoraten-generaal ( DG’s) dat straks gaat vallen