LTO presenteert feiten uit gezondheidsonderzoeken
Zo geeft LTO antwoord op de belangrijkste vraag: zijn omwonenden veehouderij vaker ziek? Nee, stelt de belangenbehartiger. „Omwonenden zijn niet vaker ziek dan mensen in vee-arme gebieden. Maar in de vee-rijke gebieden die zijn onderzocht, komt wel iets meer longontsteking voor als gevolg van fijnstof en mensen die al longklachten hebben, zijn wel bevattelijker voor de gezondheidseffecten van fijnstof uit de pluimveehouderij. Ook ammoniak uit de veehouderij, gecombineerd met de (fijnstof)uitstoot van verkeer, steden en industrie, verkleint de longcapaciteit bij mensen die minder weerstand hebben.”
Intensieve Veehouderij en Gezondheid
LTO baseert zich op het onlangs uitgebrachte Veehouderij Gezondheid Omwonenden (VGO) onderzoek en op het eerder verschenen Intensieve Veehouderij en Gezondheid (IVG) onderzoek. Uit het laatste onderzoek concludeerde onderzoekers in 2012 al dat omwonenden van veehouderijen potentieel blootgesteld worden aan fijnstof, endotoxinen en aan specifieke micro-organismen. Of mensen daar echt ziek van worden, kan het IVG niet vaststellen. De onderzoekers zien wel een verhoogd aantal longontstekingen in de buurt van geiten en kippen.
Het IVG-onderzeok ziet ook dat er minder astma en allergieën voorkomen bij omwonenden van veehouderijbedrijven, maar mensen met astma en COPD (beschadigde longen) hebben wel meer last van hun luchtwegen. In het onderzoek blijkt de schaalgrootte van de bedrijven geen invloed te hebben op de gezondheid van omwonenden.
Veehouderij Gezondheid Omwonenden
De VGO-onderzoekers concluderen dat ziekteverwekkers afkomstig van dieren (zoönose) en antibioticaresistente micro-organismen (resistente bacteriën), niet vaker voorkomen bij omwonenden dan bij mensen die op grotere afstand tot veehouderij wonen. Verder zijn de onderzoekers voorzichtig in hun conclusies, maar constateren dat mensen door de nabijheid van fijnstof gevoeliger worden voor infecties en dus eerder ziek kunnen worden van bacteriën en/of virussen die mensen al zelf bij zich dragen.
Het onlangs gepubliceerde VGO-onderzoek is in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport en Economische Zaken uitgevoerd. Het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) coördineerde de deelonderzoeken. De studie beslaat de periode 2009-2013.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Susan Rexwinkel