'Invoering Wet Dieraantallen heroverwegen'
Bij grote onderzoeken zoals VGO (Veehouderij en Gezondheid Omwonenden) in Brabant is geen duidelijk verband tussen de veedichtheid en ziekte bij bewoners gevonden, zo stelt SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Hij heeft over dit onderwerp schriftelijke vragen gesteld aan de beide bewindslieden.
Begin juli liet het kabinet weten dat het de provincies de mogelijkheid wil geven om de omvang van veehouderijen verder te begrenzen in de nieuwe Wet dieraantallen. Het kabinet motiveerde dat met een verwijzing naar VGO waaruit zou blijken dat mensen rond intensieve veehouderijen vaker ziek worden.
Geen directe verbanden
Dijkgraaf vindt dat onzin. Volgens hem blijkt uit het onderzoek dat sommige ziekten meer en andere ziekten juist minder voorkomen in de omgeving van veehouderijen. Directe of duidelijke verbanden zijn er volgens hem ook helemaal niet gevonden.
Het SGP-Kamerlid denkt zelf dat als er al effecten zijn, dat meer komt door de gebruikte stal- en managementsystemen dan door de aantallen dieren. Ook verwijst hij naar een constatering van de VGO-onderzoekers dat dierenwelzijnsmaatregelen negatieve effecten kunnen hebben op de volksgezondheid.
Dijkgraaf verwijst verder naar een onderzoek van vakblad V-focus. Daarbij bleek dat in veedichte gebieden in Brabant juist minder longkanker voorkomt dan elders in gebieden met minder of weinig vee. Het sturen op aantallen dieren zoals in de Wet dieraantallen is volgens het Kamerlid daarom een zinloze zaak en moet heroverwogen worden.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen