Duitse expert: 'Luchtcirculatie oorzaak coronabesmettingen in slachterijen'
Zijn voorlopige conclusie is dat de luchtcirculatie in de uitbeenderij een probleem vormt. Daar wordt de lucht continu op een temperatuur van 6 tot 10 graden gehouden, uit de fabriekshal afgezogen, opnieuw afgekoeld, en weer teruggeblazen. Volgens de professor blijven de aerosolen daardoor permanent in beweging, terwijl ze niet (zoals in de luchtverversers in vliegtuigen) worden gefilterd.
Om te voorkomen dat virussen zich via dit systeem blijven verspreiden, heeft Exner krachtige filters en UV-stralen als oplossing voorgesteld. Deze krachtige filters worden al toegepast in operatiekamers in ziekenhuizen, aldus Exner.
Infectierisico
Het ventilatieprobleem treft de hele vleesindustrie en is nog niet eerder door de wetenschap in overweging genomen, aldus de hoogleraar. Tot dusver heeft de industrie vooral aandacht besteed aan de bescherming van het vlees en het voedsel, maar niet zozeer aan het infectierisico voor de werknemers. Mogelijk speelt het ontbreken van filters ook een rol in stallen met kippen en nertsen. De hygiëne-professor benadrukte dat ook de overvolle en propvolle huisvesting van grote aantallen medewerkers in kleine onderkomens een rol kan spelen.
Filter
Tönnies valt niets te verwijten, stelt de hygiëne-expert. Exter verwijst naar eerdere bevindingen van de eerste grote corona-infectieplaats in Duitsland, in het Heinsberg-district. Daar raakten talloze mensen besmet tijdens een carnavalsfeest in een afgesloten ruimte. Ook daar werd de lucht gekoeld door een re-circulatiesysteem zonder te worden gefilterd. „Dit is een voorheen onbekende doorslaggevende risicofactor", benadrukte hij.
Coronamaatregelen
Door de grote Covid-19-uitbraak in de vleesfabriek in Rheda-Wiedenbrück in Noordrijn-Westfalen hebben de Duitse autoriteiten voor het district Gütersloh een gedeeltelijke lockdown afgekondigd tot midden volgende week. De ongeveer 370.000 inwoners van Gütersloh mogen maar met 1 ander persoon naar buiten en musea en andere publieke gebouwen worden weer gesloten.
De horeca mag openblijven, maar mensen mogen daar alleen met hun eigen gezinsleden naar toe. De maatregelen gelden ook voor een deel van het naastgelegen district Warendorf.
Bij vleesfabriek Tönnies is het aantal besmettingen opgelopen tot 1553. Bij de fabriek werken ruim 6000 mensen. Ook enkele familieleden van medewerkers zijn besmet, maar hun aantal is nog niet bekend. Enkele weken geleden is al het personeel van de fabriek nog getest, zei deelstaatpremier Armin Laschet. Toen werd geen enkele besmetting gevonden.