Nederland in EU-kopgroep met schone lucht
Nederland is daarmee 1 van de slechts 4 EU-lidstaten die over 10 jaar, in 2030, haar nationale doelstellingen zal halen voor betere luchtkwaliteit.
De uitstoot van ammoniak in de landbouw, door de verspreiding van mest en het gebruik van kunstmest, is volgens Brussel de grootste boosdoener van luchtvervuiling. In de Green Deal is voorgesteld dat het gebruik van kunstmest met 20 procent moet worden teruggedrongen in 2030. Dat zal de EU-landen weliswaar de goede kant op sturen, aldus de Commissie, maar zij zullen zich meer moeten inspannen voor schonere lucht.
Levensverwachting
De afgelopen dertig jaar is de lucht in Nederland mede dankzij EU-richtlijnen een stuk schoner geworden, zo bleek al eerder. Zonder de maatregelen die de EU heeft opgelegd, was de vervuiling met stikstofoxides en fijnstof een stuk groter geweest, en was de gemiddelde levensverwachting in Nederland ongeveer zes jaar korter.
Als er geen strengere normen waren gesteld aan de uitstoot van fabrieken of auto’s, was de situatie nu erger geweest, becijferde het RIVM al eens. Zo bedroeg de gemiddelde concentratie fijnstof destijds 59 microgram per kubieke meter. Dat zou bij een ongebreidelde groei gestegen zijn tot 102 microgram per kuub in 2015, maar is nu teruggebracht tot 12 microgram per kuub.
Sterfgevallen
Volgens de Europese Commissie doen de meeste lidstaten onvoldoende om te zorgen dat hun inwoners schone lucht inademen en om luchtwegaandoeningen en voortijdige sterfte door luchtvervuiling te voorkomen. Volgens Brussel zijn er jaarlijks 400.000 vroegtijdige sterfgevallen in de EU door vuile lucht.