Ondanks druk vanuit afzet blijft het rustig en de prijs onveranderd
Er zullen ongetwijfeld reden te bedenken zijn om de varkensprijs te laten dalen. Als we echter de varkensmarkt in Nederland en Duitsland overzien, kom je maar tot één conclusie en dat is toch nog steeds: Rust bewaren en de prijs onveranderd laten. In Duitsland, waar de grootste slachterij gesloten is, zijn er namelijk weinig varkens die blijven liggen en dit gegeven wordt ondersteund door een dalend slachtgewicht met 0,4 kilogram volgens de VEZG.
Nederlandse slachterijen kunnen weer volop slachten
De Duitse Teleporc heeft het evenwel moeilijk. Dat is ook wel logisch, want wie koopt er extra varkens als je moeite moet doen om je eigen vleesvarkens kwijt te raken. Teleporc daalde dinsdag met 1 cent. Vrijdag werd er geen enkel varken verhandeld, terwijl er wel veertien partijen werden aangeboden. Voor woensdag rekenen we nog op een onveranderd en vertrouwen ook op de ISN dat dit zal lukken; al zal er druk zijn om de prijs te laten zakken. Hier moet wel aan toegevoegd worden dat export van vleesvarkens naar Duitsland nog steeds lastig is. Eigen volk, of liever gezegd, eigen varkens eerst. Trouwens Duitse 4x D varkens (varkens in Duitsland geboren, opgefokt, gemest en geslacht) brengen deze week netto op de bank ontvangen toch 1,90 euro op. Deze prijs is natuurlijk inclusief btw en Tierwohl.
In Nederland is de situatie heel rustig. Slachterijen kunnen weer volop slachten. Varkens kunnen vlot worden geleverd en het slachtgewicht daalt. Hooguit een handjevol activisten probeert storend op te treden en de politiek deed ook nog even een duit in het zakje om de slachtbaan langzamer te laten draaien. Laten we dit maar wegschrijven als: Geen verstand van zaken, alleen voor de bühne. Wel zijn de prijzen van de onderdelen met gemiddeld 3 centen gedaald, maar we hadden van de stijging van afgelopen weken ook niks ontvangen dus kunnen we dit ook achterwege laten. Het blijft dus rustig en onveranderd. Dat is in deze tijd van onrust ook een verdienste.
Wel heb ik me vrijdag mateloos geërgerd aan de actie van een tweetal handelaren om toch te zorgen dat de varkensprijs moest gaan dalen; diezelfde avond nog. De beredenering hierachter was: ‘Stel je eens voor dat woensdag de Duitse prijs daalt? Dan gaat dit op woensdag ook bij Nederlandse slachterijen gebeuren en aangezien ik als handelaar op de beurs op basis van de slachterijnotering in- en verkoop, is het verlies voor mij als handelaar en dat mag toch nooit gebeuren.’ Bij deze twee handelaren is het motto niet: De handel zorgt ervoor dat het juiste varken op de juiste plaats komt tegen de hoogste prijs. Ik heb nog overwogen om de namen te noemen, maar nu hun actie is mislukt, laat ik het nog even achterwege. Laat het duidelijk zijn dat dit soort handelaren eigenlijk niet in Nederland thuishoren.
Zomer 2020? Ik kom toch een beetje terug op mijn eerdere verhaal dat de prijzen weer zullen gaan stijgen. De vraag, die er nu leeft, is in hoeverre gaat de boycot van China voor het vlees wat bij Tönnies weg komt, zorgen voor een verstoring van de markt in West-Europa. Ik heb geen glazen bol, maar iedereen kan op de klompen aanvoelen dat het er niet gemakkelijker op wordt. Ik neem wel aan dat als Clemens Tönnies zijn fabrieken weer op orde heeft, hij snel in het vliegtuig zal stappen om het een en ander te regelen. Corona of niet China kan namelijk nog steeds elke kilo vlees gebruiken. De prijs is daar al weken aan het stijgen en dat wil de Chinese regering niet. Vooralsnog en door de hectiek van de waan van de dag blijft de Boerenvarkensprijs deze week onveranderd op 1,67 euro (excl. btw) staan.
De biggenprijs staat onder druk
Voor de biggenmarkt wordt het toch steeds lastiger. Het aanbod neemt toe. Dat komt deels doordat de productie op de vermeerderingsbedrijven op een hoger niveau ligt dan een paar maanden geleden, maar ook omdat mesters door afzetproblemen van de vleesvarkens nog niet kunnen opleggen. Dat is ook in het buitenland te zien en daar bieden ze minder als een week geleden. De biggenprijs staat dus onder druk. Vooral op de vrije markt heeft de biggenprijs een flinke veer moeten laten. De Boerenbiggenprijs daalt daarom met min 2 euro naar 48 euro.
Voorzichtigheid geboden bij biggenexport Polen
AVP in Polen. De afgelopen weken is er weer een aantal bedrijven in Polen besmet met AVP. Op zich niet zo verwonderlijk met het hoge aantal besmette wilde zwijnen dat gevonden wordt. De controle hierop zijn ze in Polen al lang kwijtgeraakt. Het is al vanaf 2014 dat er de eerste gevallen waren en het lijkt er niet op dat ze nog grip op de situatie krijgen.
De laatste weken zien we dat er vanuit Nederland meerdere vrachtauto's met biggen naar Polen rijden. Op zich is Polen groot genoeg om naar een gebied te gaan dat niet is besmet en ons past het met een biggenoverschot even heel goed dat de biggen naar Polen toegaan. Maar als ik vermeerderaar was, zou ik willen weten waar de biggen precies naar toe gingen. Dat is niet altijd gemakkelijk om te achterhalen, maar als het mis gaat, komt de rekening te liggen bij de varkenshouderij. We zien nu hoe de politiek met de nertsen omgaat. Laten we er nu voor zorgen dat wij niet de volgende beroepsgroep zijn die door politieke populistische waanzin helemaal moet opkrassen.
POV roept op om iedere particulier die varkens heeft zich te melden, maar is er ook een plan zoals in België dat hobbybedrijven bij een uitbraak direct worden geruimd? Dit moeten we niet aan de overheid overlaten, maar we moeten zelf actie ondernemen. Het zijn trouwens niet alleen de varkens bij de hobbybedrijven waar je zoals buitenstaander direct bij kunt komen; ook op sommige professionele bedrijven met buitenvarkens wordt te weinig gedaan (goed hekwerk) om te voorkomen dat burgers de varkens zomaar kunnen voeren of aaien.