China bant varkensvlees uit Nederland
China zegt zich zorgen te maken over de veiligheid van buitenlands voedsel. Op een voedselmarkt in Peking, waar onder meer vlees uit Europa zou zijn verkocht, was recent een nieuwe coronauitbraak gemeld.
Varkensprijs
Voor de varkensprijs kan de boycot van Nederlands en Duits vlees impact krijgen. De vleessector wordt dan aangewezen op afzet op de Europese markt. Hierdoor kan het aanbod te groot worden, waardoor de varkensprijs daalt. Naar China gaan vooral poten, oren en staarten. Op de Europes markt is daar nauwelijks vraag naar.
De afzet in Europa liep al moeizaam, vanwege het COVID-19-virus en de lockdowns die dat tot gevolg had in heel Europa. Belangrijke afzetkanalen, zoals horeca, vielen daardoor weg.
Export naar China
De Nederlandse export van varkensvlees naar China was in de eerste vier maanden van dit jaar nog verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Nederland wist de export in die periode te verdubbelen naar 100.000 ton (exportwaarde 334 miljoen euro) en staat daarmee op de zesde plaats van varkensvleesexporteurs naar China. China heeft een tekort aan eigen varkensvlees, in verband met de Afrikaanse varkenspest (AVP).
In China daalde de eigen productie in 2019 fors. Voor dit jaar wordt een verdere krimp verwacht met 15 tot 20 procent. De totale daling van de Chinese productie van varkensvlees sinds de eerste AVP-uitbraak, in 2018, is ongeveer 35 procent.
Schaalvergroting
De Chinese overheid is overigens wel bezig om de varkenssector fors te herstructureren. Schaalvergroting staat hierbij voorop. De herstructurering moet niet alleen leiden tot een hogere vleesproductie, maar ook tot meer voedselveiligheid en minder uitbraken van ziekten, zegt landbouwraad Wouter Verhey in Peking.
Lees ook:
Vleessector wil zo snel mogelijk einde aan Chinese importstop Nederlands varkensvlees