Tegenvallende tarweoogsten in West-Europese landen
Frankrijk lijkt af te stevenen op de slechtste tarweoogst in dertig jaar tijd. Als gevolg van zware regenval en een tekort aan zon valt de opbrengst circa 30 procent kleiner uit dan vorig jaar. De voorlopige inschatting is dat de tarweopbrengst uitkomt op 29,1 miljoen ton, de slechtste oogst sinds het droge jaar 1986.
De tarwe in de regio rond Parijs, het oosten en het noorden van Frankrijk heeft het meest te lijden gehad van te veel regen en te weinig zon tijdens het groeiseizoen, aldus het Franse bureau voor de statistiek Agreste.
Duitsland: tot 20% lagere opbrengsten
Ook in Duitsland verloopt de graanoogst moeizaam door ongunstige weersomstandigheden. Bij de wintergerst vallen de opbrengsten gemiddeld 10 tot 20 procent lager uit, hoewel lokaal sprake is van minus 35 procent ten opzichte van vorig jaar, meldt de Duitse boerenbond DBV. De gemiddelde opbrengst is 6,7 ton per hectare tegen 7,7 ton vorig jaar.
Als gevolg van het slechte weer is de oogst van de wintertarwe in een aantal teeltgebieden nog niet verder gekomen dan een derde, in andere regio’s is de oogst nog maar net begonnen. Het is daarom lastig met goede oogsttussenstanden te komen, zegt DBV. Vooralsnog ziet het er echter uit dat, net als bij de wintergerst, de oogst 10 tot 20 procent lager uitvalt dan vorig jaar.
België: 30 tot zelfs 50% minder tarwe
De Belgische Boerenbond houdt rekening met een tarweoogst die 30 tot zelfs 50 procent lager uitvalt dan vorig jaar. ‘Zulke lage opbrengsten heb ik in vijftig jaar tijd niet meegemaakt’, zegt hoofdbestuurder Georges van Keerberghen van de Boerenbond. Ook de oogst van wintergerst viel tegen: er wordt gesproken over opbrengsten van 4 tot 7 ton.
De Britse tarweoogst komt naar verwachting uit op 14,5 tot 14,7 miljoen ton. volgens teeltspecialisten vallen de hectareopbrengsten 10 procent lager uit dan gemiddeld. De gewassen hebben erg te lijden gehad van een nat voorjaar, een tekort aan zon in juni en een hittegolf in juli.
Nederland: minder kilo’s en kwaliteit
Ook in Nederland valt de tarweoogst tegen, zowel qua kilo’s als kwaliteit. Opbrengsten van 10 ton of hoger zijn zeldzaam en veel telers tonen zich met 9 ton per hectare tevreden, melden CZAV en Agrifirm. De hectolitergewichten zijn laag, maar vallen over het algemeen wel binnen de norm. Alleen Limburg springt er negatief uit; een nasleep van de wateroverlast.
Lees ook: Een derde graanoogst aan de kant