CBS staat open voor alternatieven verplichte decembertelling
Woordvoerder Landbouw en Regio bij het CBS, Cor Pierik (foto), zegt dat de aangekondigde verplichting een reactie is op een terugloop van het aantal varkensbedrijven dat deelneemt aan de enquêtes. „Dat gaat ten koste van de kwaliteit van deze onderzoeken."
EU-regels
Het opleggen van de verplichting kan op grond van EU-regels. Het CBS is namelijk verplicht de resultaten van van de decembertelling varkensstapel te leveren aan Brussel. Wie deelname weigert, kan maximaal 1.500 euro boete opgelegd krijgen. Pierik benadrukt dat de tijd die het CBS van bedrijven vraagt, de laatste jaren al sterk is teruggedrongen. Zo wordt steeds meer gebruikgemaakt van gegevens uit de Landbouwtelling. Voor de vijf onderzoeken, waaronder de decembertelling varkensstapel voor varkenshouders, is een aanvullende enquête volgens hem onvermijdbaar.
NVV en LTO willen opheldering van het CBS over de verplichte enquêtes. In september zal een gesprek plaatsvinden, meldt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. „Hoe dan ook, ik vraag me wel af hoe dit spoort met het voornemen van het kabinet om de administratieve lasten van ondernemers te verlagen.”
Opheldering gevraagd
Ook CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft opheldering gevraagd aan de Europese Commissie over de verplichte deelname aan enquêtes door boeren en tuinders. Schreijer-Pierik noemt het onbegrijpelijk dat het CBS heeft besloten om boetes tot maximaal 1.500 euro op te leggen aan agrariërs die niet deelnemen aan bepaalde enquêtes.
„Als deelname aan enquêtes terugloopt, wil dat nog niet zeggen dat je meteen naar het zwaarste middel moet grijpen om het tij te keren,” zegt Schreijer-Pierik in een reactie. De Europarlementariër vindt de maatregel buitenproportioneel. Ook betwijfelt Schreijer-Pierik of de invoering van een boetesysteem voortkomt uit verplichtingen van Europa. Daarover heeft ze schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Twitter