Tönnies Rheda voorlopig dicht tot 17 juli
Na de corona-uitbraak in het slachthuis van Tönnies werd het personeel naar de binnenlandse quarantaine gestuurd. Nu heeft het Ministerie van Volksgezondheid van NRW de quarantaineperiode verlengd. De nieuwe NRW-uitspraak geldt van vrijdag 3 juli tot en met 17 juli. Dit betekent dat extra zo’n 7.000 Tönnies-werknemers en hun families of huisgenoten in thuisquarantaine moeten blijven zitten.
Uitzonderingen zijn onder meer personen die sinds 16 juni positief zijn getest en nu als genezen wordt beschouwd of diegenen die in een accommodatie wonen waar iedereen negatief is getest. Volgens een bericht van deelstaat NRW afgelopen woensdagavond zouden 389 medewerkers van Tönnies de komende dagen de quarantaine kunnen verlaten.
Ophoping van 100.000 varkens
Dit houdt niet in dat de kans op snel hervatten van de werkzaamheden in slachthuis Rheda-Wiedenbrück toeneemt. Dit betekent dat wekelijks tot 100.000 varkens zich ophopen en in de stal wachten om te worden geslacht. „Natuurlijk moet er alles aan worden gedaan om werknemers en de bevolking te beschermen tegen verdere corona-infecties, daar twijfelt niemand aan, maar na twee weken weten de varkenshouders nog steeds niet hoe ze verder moeten gaan, is een onhoudbare situatie", klaagt ISN Voorzitter Heinrich Dirkes.
Gebrekkige communicatie
„Werk nu snel en samen aan oplossingen”, dringt de ISN-voorzitter aan bij de autoriteiten en de slachterij. „Zodat het slachten zo snel mogelijk weer begint. Anders worden de stallen te vol. Op de Rheda-locatie wordt 12 tot 14 procent van de Duitse varkens geslacht. Het is voor varkenshouders belangrijk dat er nu goed wordt gecommuniceerd hoe het verder gaat. We moeten weten wanneer Rheda weer wordt geopend.” Maandag zou er beslist worden hoe weer open te gaan. Eerst met 5000 slachtingen, maar daarover bestaat nu twijfel.
Varkensprijs daalt
Met enige vertraging heeft de sluiting ook een negatieve impact op de prijs van vleesvarkens. De Duitse Vereniging van Producentengroeperingen voor Vee en Vlees (VEZG) moest haar voorsprong voor slachtvarkens afgelopen week met 6 cent terugbrengen tot 1,60 euro. Als gevolg van het aantal slachtingen dat momenteel wordt beperkt door de Coronamaatregelen, is het beschikbare aanbod van levende varkens in Duitsland meer dan voldoende.
Daarom zetten de andere slachtbedrijven de prijzen onder druk, meldt VEZG. Volgens haar informatie bedroeg het aantal varkens dat hun leden afgelopen week in de handel brachten 263.100 dieren; dat is 12 procent meer dan in de voorgaande week en 14 procent meer dan het gebruikelijke gemiddelde.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Tönnies
Bron: Susonline