Nu ook COVID19 in slachterijen in Oostenrijk: nog geen sluitingen
De door COVID19 getroffen Oostenrijkse vleesverwerkende bedrijven liggen niet ver van de Duitse grens. De andere medewerkers van de besmette bedrijven werden zondag nog getest. De uitslagen daarvan worden maandag verwacht.
De gezondheidsautoriteit verwacht volgens een Oostenrijkse krant geen nieuwe uitbraken. Ook sluitingen van bedrijven worden voorlopig niet overwogen. Minister van Landbouw Elisabeth Köstinger (ÖVP) en Minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober (Groenen) benadrukken dat de kleine slachthuizen goed gepositioneerd zijn om de verspreiding van het virus aan te pakken.
Buitenland
De meeste arbeiders in de vleesindustrie in zowel Duitsland als in Oostenrijk komen uit het buitenland, maar de slachthuizen zijn qua omvang en qua omzet niet vergelijkbaar. Het gemiddelde slachthuis in Oostenrijk heeft slechts 400 werknemers. Bovendien werken ze onder betere sociaalrechtelijke voorwaarden.
Bij de Duitse vleesverwerker Tönnies in Noordrijn-Westfalen testten in juni meer dan 1.400 medewerkers positief op het COVID19-virus. Daarop moest de regio rond de bewuste fabrieken opnieuw in lockdown. Het voorval veroorzaakte veel discussie over de werk- en leefomstandigheden van de vaak Oost-Europese arbeiders die daar werken.
Zelfvoorzienend
Jaarlijks worden in Oostenrijk ongeveer vijf miljoen varkens geproduceerd. Hoewel Oostenrijk met dit aantal zelfvoorzienend is, worden er jaarlijks nog steeds 2,5 miljoen varkens geïmporteerd uit andere EU-landen. Twee derde hiervan komt uit Duitsland. Ongeveer 40 procent van deze 2,5 miljoen geïmporteerde varkens gaat naar de groothandel, de overige 60 procent wordt verwerkt in de vleesindustrie.