EU: dit jaar door COVID-19 minder vlees maar meer zuivel
Het jaarlijkse vleesverbruik kan dit jaar dalen tot gemiddeld 65,4 kg per hoofd van de bevolking, een daling van 2,5 procent. De productie van rundvlees, gevogelte en schapenvlees (en geitenvlees) zal volgens de voorspellingen met respectievelijk 1,7, 2 en 1,5 procent dalen. De varkensvleesproductie zou dit jaar marginaal met 0,5 procent stijgen.
Minder slachtingen in tweede kwartaal
De kortetermijn-vooruitzichten voor de landbouwmarkten voorspellen ook een daling van de slachtingen in het tweede kwartaal als gevolg van de sluiting van vleesbedrijven. Een breed herstel wordt verwacht in de tweede helft van het jaar.
Ondanks de daling van de totale productie, zal de EU-vleesexport dit jaar toenemen (behalve pluimvee). Deze algemene stijging zal met name sterk zijn voor varkensvlees, als gevolg van de vraag uit China. China blijft verreweg de belangrijkste bestemming voor varkensvlees uit de EU. Ondertussen zal de invoer van vlees in de EU waarschijnlijk afnemen naarmate de beschikbaarheid van dieren en vlees wereldwijd afneemt.