WTO: 'Russisch importverbod onterecht'
De Wereldhandelsorganisatie steunt daarmee de Europese Unie in een twee jaar durend geschil over het Russische verbod op invoer van varkensvlees uit de EU. Phil Hogan, Europees commissaris van Landbouw, zei in februari dit jaar al dat hij overtuigd was dat de ongegrondheid van het verbod zal worden bevestigd.
Rusland heeft het verbod opgelegd na gevallen van Afrikaanse varkenspest in een aantal EU-gebieden en deed een beroep op sanitaire en fytosanitaire maatregelen toegestaan onder de WTO-regels. De politieke reden was evenwel de EU-sancties op Rusland, vanwege de bemoeinissen in de Oekraïnse oorlog.
Handelsvertragende procedures
De conclusie van het panel van arbiters betekent niet dat er weer snel handel met Rusland gedreven gaat worden. Rusland krijgt een nog een bepaalde tijd om maatregelen te nemen in de wet- en regelgeving of ze kan aangeven eerst met alle EU-lidstaten in overleg te willen. Bovendien heeft het land nog zestig dagen om in beroep te gaan. Dergelijke procedures kunnen een eventuele handel met een half tot twee jaar vertragen.
Voor het importverbod, als reactie op de EU-sancties tegen Rusland, verkocht Europa in 2013 nog bijna driekwart miljoen ton varkensvlees aan Rusland ofwel bijna 25 procent van de totale export van varkensvlees. Daarmee was Rusland de belangrijkste afnemer van Europees varkensvlees. Het Nederlandse aandeel in dat volume was 55.000 ton.
Inmiddels heeft Brazilië een deel van import voor haar rekening genomen en is de Russische zelfvoorzieningsgraad van varkensvlees ook groter geworden.