ZLTO gaat over op plan B stormschade
De meeste ondernemers verkeren nog altijd in grote onwetendheid over hun situatie. Ze weten niet of de schade aan hun gewassen en stallen wordt vergoed of ze gebruik kunnen maken van subsidie voor het herstelwerkzaamheden en of ze hun mest, die mogelijk is besmet met asbest, mogen uitrijden.
Druk opvoeren
Na de open gesprekken is het stil geworden. De regeling voor Werktijdverkorting blijkt wellicht te kort en de rekeningen moeten betaald worden. Samen met LLTB maakte het de afgelopen maanden deel uit van de interdepartementale werkgroep Waterschade van het ministerie van Economische Zaken.„De werkgroep heeft niet de oplossingen gebracht die we voor ogen hadden", zei ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. „Een groot aantal ondernemers blijft met problemen achter. Daarvoor is veel meer nodig dan de overheid tot nu toe heeft geboden."
Daarnaast gaat de belangenbehartiger de waterschappen nadrukkelijker wijzen op hun verantwoordelijkheden. Ze stelt dat weersextremen vaker voor zullen komen en dat de watersystemen daar niet op zijn ingericht. „Het is een maatschappelijk probleem dat niet enkel mag worden afgewenteld op boeren en tuinders", aldus Huijbers.
Kort geding
ZLTO bereidt bovendien een kort geding voor tegen de grotere verzekeraars in de regio die ondernemers zonder hagelverzekering weigeren een schadevergoeding uit te keren. ZLTO is van mening dat er sprake is van een storm en dat de schade valt onder de stormschadeverzekering. Andere verzekeraars zijn al wel overgegaan tot uitkering.
Ook eist ZLTO een evaluatie en verbetering van de Brede Weersverzekering. Het meedenken over de herbestemming van beschadigde opstallen en gebiedsgerichte kwaliteitsslag vraagt ook meer aandacht.