Nederlands groen mbo steeds populairder in buitenland
De diverse aoc’s spelen daar op verschillende manieren op in. Zo start AOC Nordwin college in Leeuwarden volgend jaar een Engelse variant van de vijf maanden durende opleiding ‘zuivelbewerking’, zodat bijvoorbeeld ook Chinese studenten die opleiding kunnen volgen.
Unieke opzet
„We krijgen vanuit het buitenland steeds meer aanvragen om cursussen te verzorgen. Ook in andere talen”, zegt Heleen Andringa, die zich bij het Nordwin college fulltime bezig houdt met het thema internationalisering. Sinds drie jaar is dat een van de speerpunten van de school. Vooral de kennis op het gebied van voeding en melkveehouderij is populair.
In het buitenland worden vaak hele projecten opgebouwd maar ontbreekt het aan deskundig personeel. Maar de buitenlanders komen niet alleen om vakkennis op te doen, ook voor de opzet van het onderwijs is veel belangstelling.
Globalisering
„Je hoopt natuurlijk dat er niet al te veel kennis wegloopt, maar internationalisering en globalisering houd je niet tegen”, zegt Albert Jan Maat van LTO Nederland. Hij noemt de concurrentiepositie van Nederlandse agrarische ondernemers nog steeds sterk. „We hebben niet het idee dat we die koppositie kwijtraken. Belangrijk om te realiseren bij landen als Zuid-Afrika en China is dat de verschillen tussen ons en die landen nog heel groot zijn. Dat raakt niet direct de internationale markt. Het gaat die landen in eerste instantie om de eigen markt.”
De uitwisseling van studenten verloopt in twee richtingen, zegt Jan-Pieter Janssen, voorzitter van de AOC Raad. „We stimuleren het ook dat onze studenten ervaring in het buitenland op doen.” Veel van de Nederlandse studenten zullen uiteindelijk in een internationaal werkveld terecht komen. „Dus ook heel leerzaam.”
Beeld: Agrio archief