Nieuwe inzichten in lysinebehoeften van vleesvarkens
Uit dit onderzoek blijkt dat een verhoging van het lysinegehalte resulteert in een hogere groei voor beren en gelten in de startfase en een verbetering van de voederconversie. De ontwikkeling draagt bij aan een duurzame varkenshouderij, stelt ForFarmers.
Nieuwe en doorontwikkelde genetica zorgen voor een andere voedingsbehoefte van vleesvarkens. Om klaar te zijn voor de genetica van de toekomst nam ForFarmers deel aan een onderzoek van Vereniging Diervoederonderzoek Nederland (VDN) naar de aminozuurbehoefte van moderne vleesvarkens. De eerste resultaten leverden nieuwe adviezen op voor het lysinegehalte in de verschillende fasen (start, groei en eind) en voor de verschillende seksen (beren, borgen en gelten). Binnen het onderzoek van VDN is ForFarmers vervolgens een grootschalige praktijkproef gestart ter validatie van de eerste resultaten.
Hogere groei
In de proef zijn vier verschillende lysinewaarden per fase getest. Hiermee is in kaart gebracht welk lysinegehalte resulteert in de beste technische resultaten. De resultaten laten volgens For Farmers zien dat vooral in de startfase de eiwitaanzetcapaciteit, en hierdoor dus de lysinebehoefte, van het huidige vleesvarken hoger ligt dan de reeds bekende waarden. Een verhoging van het lysinegehalte resulteerde in een hogere groei voor beren en gelten in de startfase. In beide gevallen verbeterde ook de voederconversie.
„Hieruit concluderen we dat de maximale eiwitaanzetcapaciteit bij jonge vleesvarkens door de genetische ontwikkeling is toegenomen en nog meer zal stijgen in de toekomst”, aldus Rosemarijn Gerritsen, innovatiemanager vleesvarkens bij ForFarmers. „Aanpassing van de aminozuurgehalten in de voeders kan dus zorgen voor een verhoging van de groei en verbetering van de voederconversie, mits de varkens gezond zijn.”