Medewerker Tönnies besmette over 8 meter meerdere collega's
Het Helmholtz Center for Infection Research (HZI), Universitair Medisch Centrum Hamburg-Eppendorf (UKE), het Heinrich Pette Institute en het Leibniz Institute for experimentele virologie (HPI) onderzochten de eerste uitbraak in mei van dit jaar bij de Duitse slachterij in Rheda-Wiedenbrück.
Superspreader
De snijafdeling van rundvlees was een zogenoemde ‘superspreader’: vanaf 1 medewerker werd het virus overgedragen aan mensen binnen een straal van meer dan 8 meter. Daarentegen speelde volgens de studie de huisvestingssituatie van de arbeiders tijdens de onderzochte fase van de uitbraak geen rol van betekenis.
Omstandigheden spelen rol
Volgens de onderzoekers bevorderden de omstandigheden op de snijafdeling de verspreiding van het virus. Zo werden via de airconditioning de luchtdeeltjes verspreid over lange afstanden. Door de lage temperaturen, de toevoer van verse lucht en de constante luchtcirculatie door de airconditioning wordt de overdracht bevorderd. Ook het zware werk is daarbij een factor.
Dagelijks getest
Tönnies draait sinds vorige week weer gedeeltelijk. Alle productiemedewerkers werden de afgelopen week aan het begin van de werkdag dagelijks getest. „Een paar medewerkers die positief testten, werden snel geïdentificeerd en in quarantaine geplaatst.”
Van de 7.300 uitgevoerde tests waren er tot nu toe 30 positieve gevallen. Van deze 30 zijn er 22 mensen al eerder positief getest op het virus. Volgens het bedrijf worden de overige 8 personen door de autoriteiten vergeleken om te bepalen of ze al eerder positief zijn getest door de mobiele teams. De komende week gaat Tonnies alle productiemedewerkers twee keer per week testen.