Column: Gaat de grens met China weer open?
Wat gaat er de komende weken met de varkensprijs gebeuren? Dat is de grote vraag. Als ik het aanbod kijk, is een onveranderde notering het maximaal haalbare, maar gooien we een blik op de prijzen van de onderdelen dan zien we een stijgende notering. Ribben en buiken plussen met 2 tot 3 centen. Nekken, hammen, schouders en trimmings noteren zelfs een stijging van 5 tot 8 centen. Kijken we naar de slachtgewichten, dan is deze stijgende en omdat niet alle varkens kunnen worden geslacht, zijn er deze week meerdere vrachtauto's vol vleesvarkens naar Polen, Spanje en Slowakije gegaan voor een luttele bedrag van rond de 1 euro per kilogram levend gewicht.
Nagenoeg alle prijsnoteringen staan op onveranderd
Wie weet wat de prijs gaat doen, mag het zeggen. Vooralsnog blijft de Boerenvarkensprijs onveranderd op 1,47 euro per kilogram geslacht gewicht staan. Maar. Er gloort hoop aan de horizon en wel van de ochtendzon, want het lichtpuntje moet uit het verre oosten komen. China schijnt eisen omtrent COVID-19 gesteld te hebben, waaraan leveranties van varkensvlees moeten voldoen. Voorheen waren de COVID-importregels het onduidelijk, maar nu kunnen slachterijen en exporteurs gericht gewerkt om aan de nieuwe eisen te voldoen. Het gerucht doet de ronde dat er hierdoor over een week weer naar China geëxporteerd kan worden. Daarnaast blijft de varkenspest in China om zich heen slaan en loopt hierdoor de herpopulatie van hun varkensstapel achter op de intenties. Laten we het hopen dat het waarheid is, want China kan heel veel vlees gebruiken en wij een betere varkensprijs. De exportcijfers spreken bovendien voor zich; in de maand juni werd er door China 400.000 ton geïmporteerd. Dat zijn toch wel heel veel varkens en deze varkens hebben we in Nederland. Het zou de varkensprijs een impuls kunnen geven. Let wel, we spreken over een gerucht. In de wandelgangen hoor je soms veel en dit gerucht is te interessant om het niet te vermelden.
In China is door een tekort inmiddels de varkensprijs naar 4,62 euro levend gewicht gestegen. In Duitsland bleef de prijs onveranderd op 1,47 euro staan. Het zou mooi zijn als de varkenshouders hun varkens vanuit Nederland voor die prijs naar onze oosterburen toe mogen rijden. Niet dus of maar mondjesmaat. Dat is een veel gehoorde opmerking. De varkens die niet in Nederland of Duitsland kunnen worden afgezet, gaan daarom op export naar een land verder weg en voor een lagere prijs. In Duitsland worden al weken achter elkaar rond de 783.000 varkens geslacht. Dus blijven er wekelijks tussen 50.000 en 75.000 varkens over. Dit aantal zal gaan afnemen nu Tönnies weer met slachten is begonnen, maar er zullen nog wel een aantal weken overheen gaan voordat alles weer bij het oude is. De verwachting voor de komende weken blijft dus onveranderd; ook in de rest van West-Europa.
Wat in deze periode verder ook opvalt, is dat de ene handelaar de andere niet is. Er zijn handelaren die met name op het binnenland rijden en de varkens redelijk goed kwijt kunnen, maar er zijn ook handelaren die de varkens niet of nauwelijks kunnen of mogen leveren. Wat hiervan de oorzaak is, blijft een beetje in het midden, maar juist in deze moeilijke periode kan de goede handelaar zich van de mindere onderscheiden en varkenshouders ondersteunen.
Meer biggenexport naar ongebruikelijke landen
De biggenmarkt verloopt niet goed en de prijs blijft slecht; al steeg deze op vrije markt een paar euro. De Boerenbiggenprijs blijft net als de varkensprijs onveranderd en staat deze week op 35 euro. Er blijken echter ook andere landen, die normaliter niet in beeld zijn als afzetkanaal, in onze biggen geïnteresseerd te zijn. Naar die landen gaan op dit moment veel biggen toe. Hongarije, Italië, Slovenië zijn niet de landen waar je het eerste aan denkt, maar het zijn deze landen die ons van een overschot af helpen Ook Spanje koopt meer Nederlandse biggen, maar er blijven desondanks nog voldoende biggen in Nederland te koop. De komende weken zal de prijs wel niet veel anders zijn dan een onveranderd en ook voor de langere termijn konden er wel eens weinig veranderingen in de prijs komen. Hiermee worden vermeerderaars al vroeg in het jaar met een bodemprijs geconfronteerd. Ook al heb je dan een zeer goed voorjaar gehad, als straks aan het eind van het jaar blijkt dat je net zoveel als in 2019 hebt ontvangen, is dit wel zuur; zeg ik vanuit mijn vermeerderaarshart.
De boerenacties sorteren effect
Deze waren zoals altijd, en zoals het ook hoort, goed georganiseerd. Het heeft weer veel indruk gemaakt. Zelfs zoveel indruk dat de LTO en het NAJK zich ook uit het overleg met minister Schouten hebben teruggetrokken. Komt het dan nu toch nog goed met de LTO? Met de kandidaten Vogelaar en Haanstra, die zich als duo voor het voorzitterschap hebben aangemeld, zou je het haast gaan denken. Hun insteek is in ieder geval de juiste: De leden bepalen en dat spreek mij ontzettend aan. De leden moeten vertellen wat de voorzitter moet doen en niet andersom. Het betekent ook dat er voor de leden een actievere rol is weggelegd. Dus straks massaal naar de vergaderingen en regiobijeenkomsten. Een bijkomend voordeel van deze twee voorzitters in spe is dat de kans op samenwerking met andere partijen ineens weer een stuk groter wordt en daarmee de kans op succes.