Miljoenenboete voor Franse vleeshandel om prijsafspraken
Het kartel was in verschillende samenstellingen actief van 2010 tot 2013. Bovendien kwamen de fabrikanten overeen minimumprijzen af te spreken bij grootschalige distributie van hun huismerken. Het betreft onder meer rauwe ham, gekookte ham, worst en chorizo.
Het kartel kwam aan het licht door de zogenaamde 'clementieprocedure' in de Franse wetgeving, waarbij bedrijven hun deelnemen aan een kartel kunnen bekendmaken in ruil voor mildere sancties of volledige vrijstelling van sancties. Op die manier kwamen twee van de betrokken bedrijven naar voren.
De afspraken tussen de fabrikanten hadden betrekking op zowel "stroomopwaarts" - dat wil zeggen de relaties van de fabrikanten met de slachters die de grondstof leverden - als "stroomafwaarts" - dat wil zeggen de betrekkingen met de levering aan kleinhandelsklanten.
Elke week contact
Volgens door de autoriteit in beslag genomen documenten zouden de bedrijven elke week vóór de onderhandelingen met de slachthuizen contact met elkaar opnemen om tot een gemeenschappelijke onderhandelingspositie te komen.
Een vergelijkbaar proces werd vervolgens gebruikt voor de verkoop van de vervaardigde producten aan de detailhandel. „Deze praktijken zijn ernstig: ze hebben de handelsbetrekkingen tussen varkensslagerijen en -slachters enerzijds en met grootschalige detailhandelaren anderzijds verstoord", aldus de autoriteit.
Niet nieuw
De ontdekking van kartels in de Franse voedings- en agrosector is niet zeldzaam. In 2015 ontdekte de mededingingsautoriteit kartels in de kippen- en zuivelsector.