Financiële positie van varkensbedrijven licht gedaald
Vanaf april vorig jaar ging de positie bijna elke maand omhoog, met de top van 167.000 in maart van dit jaar. De stijging was te danken aan de goede opbrengsten. Zowel de prijzen van de biggen als van de vleesvarkens stegen vanaf april. Dit door een grotere vraag naar varkensvlees, vooral uit China.
In dat land halveerde de veestapel door de Afrikaanse varkenspest. De Chinese overheid heeft daardoor een grotere importbehoefte.
Derde gedaald
De vleesvarkensprijzen piekten in december en de biggenprijzen in maart van dit jaar. De varkensprijzen zijn sinds begin maart met een derde gedaald. Dit had grote gevolgen voor de liquiditeitspositie van varkenshouders.
Marktverstoringen
De wereldwijde uitbraak van Covid-19 heeft geleid tot grote marktverstoringen. In Nederland en Duitsland moesten diverse slachterijen de deuren sluiten vanwege besmettingen van medewerkers. De sluiting leidde tot verstoring van de aan- en afvoer van dieren. Ook heeft China, ondanks grote tekorten, de grenzen gesloten voor diverse slachterijen in Nederland, Duitsland en Denemarken.
Wisselend beeld
Aan de uitgavenkant is het beeld wisselend. De uitgaven voor aankoop van biggen waren in het tweede kwartaal van dit jaar lager dan voorgaand jaar. De voerkosten zijn in de afgelopen maanden iets opgelopen door hogere prijzen van grondstoffen maar ze liggen nog wel iets lager dan in het tweede kwartaal van 2019.
De mestkosten zijn in het tweede kwartaal lager dan vorig jaar, geholpen door gunstige weersomstandigheden bij het uitrijden. De onrust op de markt van de grondstoffen zorgde voor licht oplopende prijzen van granen en iets lagere prijzen van eiwitrijke grondstoffen.