Van Dam wil geen wetgeving tegen oneerlijke handelspraktijken
Aanleiding voor het informeren van de Tweede Kamer is dat Slowakije oneerlijke handelspraktijken tot één van de speerpunten van zijn EU-voorzitterschap heeft gemaakt en het onderwerp voor de informele Landbouw- en Visserijraadraad geagendeerd. Ter voorbereiding hierop heeft het Slowaaks voorzitterschap een werkdocument opgesteld. Het werkdocument stelt onder meer voor de boeren te ondersteunen en te stimuleren om in de keten te gaan samenwerken om zo hun onderhandelingspositie in de keten te versterken. Ook zou er volgens de Slowaken een gemeenschappelijke EU-benadering moeten komen om oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen tegen te gaan.
Positie boeren
Van Dam zegt zich ervan bewust te zijn dat ook in Nederland de primaire producent in de voedselketen een relatief kleine speler is die niet altijd opgewassen is tegen de macht van grote actoren in de keten. „Tegen deze achtergrond, wil ik de positie van de boeren juist versterken door innovatie en ondernemerschap te bevorderen, samenwerking te stimuleren, initiatieven voor kortere ketens te ondersteunen en met producentenorganisaties de mogelijkheden van verticale integratie te verkennen. Van een dergelijke aanpak is veel meer te verwachten dan van verdere regulering.”
De staatssecretaris zegt verder dat de Europese Commissie vorig jaar onderzocht heeft of Europese wetgeving tegen oneerlijke handelspraktijken in de agrofoodsector nuttig zou zijn. „De conclusie van dit onderzoek was dat de meeste EU-lidstaten al initiatieven hebben ondernomen om oneerlijke handelspraktijken aan te pakken op een manier die bij elke nationale situatie het beste past.”
Wetgeving overbodig
Van Dam acht dan ook Europese wetgeving overbodig. „De machtsverhoudingen en de structuur van de voedselketen in lidstaten verschillen sterk. Dat geldt ook voor de concentratie, grootte en efficiëntie van de verschillende spelers in lidstaten. Eventuele problemen kunnen dan ook beter binnen de bestaande EU-kaders op nationaal niveau worden aangepakt. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid biedt boeren al voldoende mogelijkheden om zich te organiseren.”
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ellen Meinen