Wijze van voeren en voeropname lijken oorzaak leverdraaiing bij varkens
In het eerste kwartaal van 2020 is de diagnose 7 keer gesteld. In de periode van 2012 tot en met 2019 is het aantal diagnoses volgens de GD duidelijk opgelopen (zie figuur hieronder).
(Tekst gaat verder onder het beeld)
Ook in Vlaanderen rapporteert de Vlaamse DGZ (DierenGezondheidsZorg) de laatste jaren relatief vaak leverlobtorsies (draaiing van de lever).
Bloedonderzoek
Bloedonderzoek bij enkele zeugen leverde volgens de GD aanwijzingen op voor problemen met de calciumopname. „Maar ook voor slechte voeropname in het algemeen.” Daarnaast was volgens de diergezondheidsdienst bij enkele zeugen waarvan bloedmonsters ingezonden waren, kennelijk sprake van een ernstig leverprobleem.
„Gezien de frequent vastgestelde leverlobtorsies en omdat de resultaten van het bloedonderzoek bij in elk geval een deel van de dieren, wees op een serieus leverprobleem, is geconcludeerd dat leverlobtorsies waarschijnlijk de oorzaak van de verhoogde uitval waren.”
Voeren
Enkele risicofactoren voor het optreden van leverlobtorsies zijn volgens de GD het éénmaal daags voeren, schrokkerige, onregel¬matige voeropname en het voeren van (grote hoeveelheden) natte brij met een hoog vochtgehalte. Zeugen die net geworpen hebben, zouden een verhoogd risico lopen.