Kosten en baten van vaccinatie
Onderzoeker aan de Wageningen Universiteit Mariska van der Voort is gespecialiseerd in economie en dierziektes. Zij gaat in haar presentatie in op wanneer een vaccinatie voor de varkenshouder economisch rendabel is? Van der Voort presenteert een praktisch rekenmodel waar elke varkenshouder de afweging kan maken of een vaccinatie geld oplevert of juist geld kost.
Verzekeringspremie
De avond begint met het verhaal van varkenshouder Erik Vink. De Zuid-Hollander heeft twee vermeerderingslocaties in Langerak met in totaal 1.400 zeugen. Op zijn thuislocatie met 800 zeugen zet hij een beperkt aantal vaccinaties in. Bij de zeugen gaat het om Coli, Clostridium en Parvo plus Vlekziekte. Bij de biggen zet hij alleen een Circo-enting in. De PRRS- en griepvaccinatie laat hij bewust bij zijn zeugen achterwege. „Ik zou de vaccinaties dan als verzekeringspremie inzetten, maar ik vind de premiekosten te hoog voor de extra risico’s die ik loop als ik niet vaccineer”, verklaart de varkenshouder zijn keuze.
Op zijn tweede locatie met 600 zeugen twee kilometer verderop aan de Lekdijk heeft hij wel een aantal PRRS-positieve zeugen. Op 60 dagen van de dracht vaccineert hij de dieren tegen PRRS. Tegen griep heeft hij zijn zeugen al 10 jaar niet geënt. Dat zijn vaccinatiebeleid niet nadelig werkt, blijkt uit de resultaten op zijn bedrijf. Afgelopen ronde speende hij gemiddeld nog 15 biggen per worp.
Om 21.00 uur begint het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de bedrijvencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pig Business gaan verschillende bedrijven die zijn gespecialiseerd in diergezondheid in gesprek met de bezoekers. Aanwezig zijn: Boehringer Ingelheim, Elanco, Hipra, MSD Animal Health, VGTZ en Zoetis.
Woensdagavond 14 september is de Pig Business thema-avond Diergezondheid in Nederweert-Eind. De aanvangstijd is 19.30 uur.
Tekst: Ruben van Boekel