Daling Europese varkensstapel
![Cijfers aantal varkens vijf toplanden, zonder Nederland en Spanje](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/26/079/ef8586ce4.-detail.png)
Dit concludeert Eurostat naar aanleiding van de telling in mei en juni. Echter, deze resultaten moeten wel met enige voorzichtigheid worden behandeld. De cijfers van Spanje en Nederland zijn namelijk nog niet in deze telling meegenomen. Voor Nederland lijkt het erop dat er ook sprake is van een krimp. Spanje daarentegen kende de afgelopen jaren een forse uitbreiding van de varkenssector.
Eurostat meldt wel dat de eerste rapportagelanden goed zijn voor meer dan veertig procent van de totale EU varkensstapel. Alle landen die tot nu toe hun statische cijfers hebben aangeleverd, melden een daling van het aantal fokzeugen en de totale varkensstapel, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.
Duitsland
Van de oorspronkelijke rapporterende landen, meldde Duitsland de sterkste daling. Een vermindering van vijf procent van het aantal fokzeugen. De cijfers laten zien wat op de markt ook al zichtbaar is, namelijk een vermindering van het aanbod en betere balans op de markt in vraag- en aanbod. De Eurostat cijfers geven daarnaast aan dat deze situatie zo zal blijven op de korte tot middellange termijn. Dit zal een verdere prijsverhoging ondersteunen.
De Deense fokkerij kent ook een krimp. Ten opzichte van vorig jaar zijn er drie procent minder zeugen. Ook in dit land kent een soortgelijk scenario als in Duitsland met hogere prijzen en stabielere markt.
Eurostat verwacht op kort termijn ook de gegevens van de andere lidstaten te hebben ontvangen om met een volledige conclusie en cijfers over de krimpende Europese varkensstapel te komen.