‘Het gaat om vandaag geld verdienen’
Erik Vink heeft in de vijftien jaar dat hij nu als varkenshouder actief is een bedrijfsvoering ontwikkeld waar rendement en efficiency bovenaan staan. Volgens de varkenshouder is daarvoor een SPF-status onmisbaar. Wil je volledig profiteren van deze hoge gezondheidsstatus, dan moet je volgens hem zelf de vleesvarkens in eigen beheer houden. Dat was de kern van zijn betoog gisteravond op de Pig Business thema-avond Diergezondheid in Nederweert-Eind. De Zuid-Hollander vertelde aan de 115 bezoekers zijn visie hoe je anno 2016 het beste geld kan verdienen met varkens.
Dure verzekeringspremie
De 45-jarige varkenshouder uit Langerak heeft op zijn thuislocatie een bedrijf met 800 zeugen waar hij een vierwekensysteem toepast. Zijn tweede locatie, iets verderop, telt 600 zeugen in een weeksysteem. Op zijn thuislocatie heeft hij nog steeds een SPF-status. Bij zijn andere bedrijf test hij positief op PRRS. Naast Coli, Clostridium, Parvo en Vlekziekte vaccineert hij alleen zijn zeugen op zijn thuislocatie eenmaal tegen PRRS tijdens de dracht. Volgens hem voldoende, zou hij meer vaccinaties inzetten dan is het volgens hem een te dure verzekeringspremie.
Zijn biggen vaccineert hij alleen tegen Circo. Het resulteert in diergezondheidskosten op zijn bedrijf van 1,29 euro per big. Hier zitten alle medicijnen inclusief ontwormen bij inbegrepen. Hij heeft al ruim 10 jaar geen vaccinaties tegen APP, Mycoplasma en griep ingezet. Vink zegt dat SPF anders zijn meerwaarde verliest. „Ik ben geen hoge gezondheidsstatus begonnen, om vervolgens nog vele vaccinaties in te zetten.” Aan bloedmonitoring doet hij nauwelijks. „Ik zie meestal eerder bij de vleesvarkens als er iets ziekte heerst, dan in de bloedjes is aangetoond. Bovendien bespaart het mij dierenartsenkosten.”
Hoge efficiency
Op zijn thuislocatie levert hij elke vier weken ongeveer 2.000 biggen af. Gedeeld door 200 arbeidsuren in de stal komt hij tot 10 afgeleverde biggen per uur. Deze hoge efficiency haalt hij niet op zijn tweede locatie. Daar komt hij tot ongeveer 5 afgeleverde biggen per arbeidsuur. Hij noemt het werken met een weeksysteem en ander huisvestingssysteem als oorzaken.
Deze week is de varkenshouder begonnen met de bedrijfsuitbreiding op zijn thuislocatie. In 2018 wil hij terug naar een locatie met 1.600 zeugen. De insteek is dat hij alle zeugen dan wil aanpassen in een vierwekensysteem. Al zijn vleesvarkens blijft hij in voergeldconstructies in zowel België als Duitsland houden. De dieren liggen op 17 verschillende locaties. „Als je werkt met zoveel mensen is het een kwestie van geven en nemen en de taal spreken.”
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Amber Heering