Zeewier alternatief voor antibiotica in varkenshouderij
De gezondheidseffecten zijn het gevolg van een verbetering van de darmstructuur in de zeug en die gezondheidsvoordelen kunnen volgens de Ierse onderzoekers worden doorgegeven aan biggen.
De voordelen zijn onder meer een daling in aanwezigheid van E. coli in de darm. Dat aspect zou heel belangrijk kunnen zijn om varkenshouders te helpen het antibioticagebruik te reduceren.
Veel bouwstoffen
John O Doherty, professor aan de University College Dublin, onderzocht dat zeewier veel bouwstoffen bevat, zoals vitaminen, mineralen en vetzuren, die een positief effect op de gezondheid van dieren hebben.
Bovendien ontdekte hij dat in bruin zeewier ‘laminarine’ zit. Een glucosetype dat bijzondere eigenschappen heeft en positief effecten op de gezondheid van mens en dier heeft. .
„Zeewier heeft veel pluspunten voor duurzame varkenshouderij", zegt O Doherty. „Naast het feit dat zeewier dieren helpt om te vechten tegen infecties, helpt het bij het verbeteren van kwaliteit van het vlees, waardoor vlees langer houdbaar blijft zonder toevoegingen.”
Nieuwe antibiotica
Naast de bevindingen van de Ierse professor wordt het zeewier ook onderzocht als een mogelijke bron van een nieuwe generatie antibiotica voor de mens. De eerste resultaten, gepubliceerd in augustus, waren bemoedigend.
Het onderzoek toonde aan dat zeewier, verzameld in de zee bij Cornwall, antimicrobiële eigenschappen had. Het zeewier was in staat om de superbacterie Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) te doden.