'Door hygiëne en vaccinaties is antibioticagebruik te verlagen'
Bedrijfssimulaties suggereren zelfs een grote kans op een verbeterd economisch rendement per afgemest vleesvarken. Dit blijkt uit een langlopende studie bij 50 Vlaamse gesloten varkensbedrijven, uitgevoerd door het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO), in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, meldt veearts.nl.
Er waren al aanwijzingen dat de combinatie van aandacht voor bedrijfshygiëne en vaccinaties in staat moet zijn om de productiviteit te verzekeren zonder de negatieve effecten wat betreft resistentie. Dergelijke strategieën worden echter vaak als duurdere strategieën aanzien. De nu gepubliceerde studie toont aan dat deze strategieën niet duurder zijn, integendeel.
Opzet onderzoek
Een onderzoekster van Universiteit Gent bezocht driemaal 48 gesloten varkensbedrijven, gedurende een periode van 3 jaar. Tijdens het eerste bezoek werden productiviteitsparameters en het antibioticagebruik opgemeten en werd de bioveiligheid gescoord.
Tijdens het tweede bezoek kregen de landbouwers een interventiepakket opgelegd, met enerzijds een substantiële beperking van het antibioticagebruik (gemiddeld 52 procent) en anderzijds de toepassing van een aantal bioveiligheidsmaatregelen en gerichte vaccinaties. Bij het derde bezoek werden opnieuw productiviteitsparameters en antibioticumgebruik geregistreerd, en werd de bioveiligheid opnieuw gescoord.
Resultaten
De resultaten tonen aan dat het economisch rendement per afgeleverd vleesvarken voor elk van de bedrijven niet slechter wordt, en er in de meeste gevallen zelfs op vooruit gaat. Gemiddeld werd een verbetering van 2,67 euro/afgeleverd mestvarken gerealiseerd. Deze positieve impact bleef ook overeind wanneer rekening werd gehouden met fluctuerende prijzen voor varkens, biggen en voer.
De gemiddelde verbetering van het economisch rendement is het resultaat van een combinatie van factoren: enerzijds bleef de productiviteit overeind en anderzijds compenseerden de verlaagde sterfte en de verlaagde kosten voor antibiotica ruimschoots voor de extra kosten voor bioveiligheid en vaccinaties.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Veearts.nl
Beeld: Agrio archief