LTO gaat netwerk Albert Jan Maat missen
Na bijna tien jaar LTO Nederland te hebben geleid, is Maat zaterdag opgestapt als voorzitter van de organisatie. En daarmee verdwijnt ook een netwerk dat voor LTO bij veel organisaties en politici de deuren opende. Zijn invloed wordt bijvoorbeeld erkend door de Volkskrant, die Maat elk jaar opnam in de lijst van de meest invloedrijke Nederlanders.
Brussel
Voordat Maat LTO-voorzitter werd, was hij actief als Europarlementariër in Brussel. "Daarmee deden wij ons voordeel bij de onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, en het landbouwbudget van de EU", vertelt voormalig lobbyist Luc Groot. "Maat had bijvoorbeeld nog goede contacten met de leden van de Landbouwcommissie in het Europarlement, die hij nu in kon zetten."
Den Haag
Maar ook op nationaal niveau werkte het netwerk van Maat. "Op technische zaken zijn toch vooral de vakgroepvoorzitters aan zet", vertelt Kees Romijn (LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij). "Maar als het overleg vast kwam te zitten, dan kon Maat dat lostrekken, dankzij zijn persoonlijke contacten." Romijn's collega Eric Hubers (pluimveehouderij) bevestigt dat. "Maat kon deuren openen", vertelt hij. "Bij de uitbraak van de vogelgriep gingen we dankzij hem snel in gesprek met het ministerie. En in het dossier van de Kip van Morgen zorgde Albert Jan ervoor dat we met de Autoriteit Consument en Markt om de tafel zaten."
Marc Calon, die Maat op 1 januari opvolgt, brengt als voorzitter van de koepel van woningbouworganisaties Aedes ook een netwerk mee, maar het is nog afwachten of dat zo ver strekt als dat van zijn voorganger. Hij staat in ieder geval nog niet in de Volkskrant-lijst.
Lees zaterdag 1 oktober in Vee & Gewas, Stal & Akker en Veldpost hoe Albert Jan Maat zijn netwerk in heeft gezet voor de Nederlandse landbouw.