Groot deel varkenshouders verwacht forse sanering sector
28 procent van de vleesvarkenshouders en gesloten bedrijven denkt dat er dan meer dan 30 procent van de boeren is verdwenen, terwijl 36 procent van de vermeerderaars dit verwacht. Dat blijkt uit de nieuwe Pig Business enquête ‘Financiële Situatie Varkenshouderij’, waarin een beeld wordt gegeven van de huidige situatie van de varkenshouderij door de ogen van varkenshouders.
Hevig gevoeld
Eind december 2015 hield het vakblad al een soortgelijke enquête onder de varkenshouders. Toen werd crisis in de varkenshouderij door veel boeren hevig gevoeld en gaf 37 procent van de zeugenhouders en 16 procent van de vleesvarkenshouders aan, dat ze zou hun bedrijf moeten stoppen als de prijzen niet beter zouden worden.
Nu ruim een half jaar later heeft een groot gedeelte van deze varkenshouders de crisis overleefd, zo blijkt uit de vervolgenquête. Ook is het crisisgevoel aanzienlijk verminderd. Beoordeelde 66 procent eind vorig jaar nog dat hun crisisgevoel op 8 of hoger lag; dat sentiment wordt nu door ‘slechts’ 23 procent gevoeld.
Veel stoppers verwacht
Toch betekent dit positievere gevoel niet dat varkenshouders de toekomst van de sector rooskleurig zien. Veel varkenshouders denken dat in 2020 een aanzienlijk deel van de varkenshouderijbedrijven is verdwenen.
Van de vleesvarkenshouders denkt 60 procent dat 15 tot 30 procent van de varkenshouders hun bedrijf over 4 jaar heeft beëindigd. 69 procent van de gesloten bedrijven en 56 procent van de vermeerderaars verwacht dat. Van deze laatste groep denkt 36 procent zelfs dat meer dan 30 procent zal stoppen.
Afgelopen week maakte het CBS bekend dat er 500 varkenshouders het afgelopen jaar stopten met hun varkensbedrijf. Nederland telt nu nog 4.430 bedrijven waar varkens gehouden worden ten opzichte van 4.930 in 2015. Dit is een daling van 10,1 procent.
In de nieuwste editie van het vakblad Pig Business van donderdag 6 oktober is het volledige artikel te lezen over de enquête.