Huijbers: Van Dam heeft Kamer onjuist geïnformeerd
Als voorbeeld gaf Huijbers de uitspraak van Van Dam dat de Brede Weersverzekeringen alle teelten dekken. Dat is aantoonbaar onjuist, volgens de ZLTO-voorzitter. „We hebben tientallen polissen liggen die intensieve grondgebonden teelten, zoals asperges en aardbeien, uitsluiten. Ook laagstamfruit valt buiten de verzekering." De getroffen boeren die het debat bijwoonden, maar ook gedeputeerde Ger Driessen van Waterschap Peel en Maasvallei waren teleurgesteld over het debat.
Kamerleden zijn niet verbaasd. „Ik had ook al mijn vraagtekens bij die opmerking", zegt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf, „maar volgens de spelregels van de Kamer kon ik geen interruptie meer plaatsen." Dat zal hij wel doen in het tweede deel van het debat.
Onbuigzaam
Van Dam bleek weinig buigzaam tegenover de Kamer. Verschillende partijen vroegen om een onderzoek naar de totale schade van het noodweer, en het deel daarvan dat niet te verzekeren valt. En om een fonds dat in de toekomst deze schade kan vergoeden. „U heeft nu zo vaak 'nee', gezegd, zeg nu eens 'ja'", vroeg Jaco Geurts (CDA). Maar Van Dam zei 'nee'.
Op een andere vraag van de Kamer gaf hij wel toe. Kamerleden vroegen om meer inspanning bij het programma om asbest te saneren en te vervangen door daken met zonnepanelen. Daar wordt te weinig haast mee gemaakt. Van Dam gaf aan dat het geld daarbij niet het probleem is; de subsidie van 10 miljoen euro was niet toereikend, maar dat is nu opgerekt naar 15 miljoen, en voor volgend jaar wordt ook voldoende budget ingeruimd.
Het probleem ligt in de capaciteit. Er zijn niet voldoende bedrijven met een vergunning om asbest te saneren. Daarom, vertelde Van Dam, kijkt het kabinet naar een eenvoudiger certificaat specifiek voor asbestdaken, zodat meer aannemers dit werk zullen doen. Verder zegde hij toe om te kijken of de huidige procedures vertraging opleveren.